Drivande flyktingbåt bordad av kustbevakningen

Flyktingbåt på drift bordad
1:31 min

I Italien har kustbevakningen nu fått kontroll över fartyget med cirka 450 migranter ombord. Fartyget har drivit utan besättning sedan midnatt. För bara några dagar sedan lyckades italienska myndigheter få i hamn ett annat övergivet fartyg med nästan 1 000 migranter.

Flera personer från den italienska kustbevakningen har via helikopter tagit sig ner och fått kontroll över det stora fartyget, som har drivit uppemot tio mil i den hårda sjön med ungefär 450 flyktingar ombord, bland dessa ett fyrtiotal kvinnor och flera barn.

Det var vid midnatt larmet kom via radion. Bränslet var slut och besättningen hade övergivit skeppet.

Det är hårt väder nu i Medelhavet, men fartyget ska försökas föras in till Crotone på den italienska klacken.

Händelsen i dag följer ett mönster som upprepar sig gång efter gång. Kapten och besättning överger flyktingarna ombord innan de når fram till en hamn, trots att migranterna har betalat stora summor. Det hände för bara några dagar sedan, då ungefär tusen personer räddades från ett fartyg. Det händer varje vecka.

Sedan katastrofen utanför den italienska ön Lampedusa förra hösten då ungefär 360 migranter drunknade har italienska kustbevakningen med stöd av EU och andra länder skärpt räddningsinsatserna.

Över 170 000 personer har räddats bara i Italien under de senaste fjorton månaderna. Hur många som har drunknat är oklart. Människosmugglarna är cyniska och tjänar i dag stora pengar på att syrier och andra flyr för sina liv undan strider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".