Rökare och före detta rökare löper en större risk att drabbas av lungcancer. Foto: Pontus Lundahl / TT.
Inte bara livstil styr uppkomsten av cancer, att man får sjukdomen kan även bero på ren otur. Foto: Pontus Lundahl / TT.

Ren otur kan vara orsak till cancer

Livstil inte enda orsaken till cancer
1:52 min

Många former av cancer uppstår genom en slumpmässig förändring i cellerna, och inte enbart på grund av exempelvis en ohälsosam livsstil. Det är resultatet av en undersökning som publiceras i vetenskapstidskriften Science.

Det här är väl känt i vetenskapsvärlden, men det förändrar inte synen på de förebyggande insatserna, säger professor Roger Henriksson vid Regionalt Cancercentrum i Stockholm:

– Den här studien stärker det vi vetat tidigare, att de absolut flesta cancerformerna uppstår spontant, eller som författarna skriver, genom otur.

– Samtidigt är det väldigt viktigt att säga att vi måste arbeta för att hitta bättre sätt att förebygga cancer och upptäcka den tidigt. Det finns massa saker i vår omgivning som ökar oturen eller med andra ord att man får en ökad risk att drabbas av cancer, säger han.

I studien ingår inte de vanliga cancerformerna bröst- och prostatacancer, men Roger Henriksson tycker ändå att resultaten är relevanta.

Och även om viss cancer är ärftlig så orsakas några av de vanligaste cancerformerna i hög utsträckning av vår livsstil. Så det förebyggande arbetet ska inte förändras, säger Roger Henriksson.

– Nej, jag tycker fortfarande att det är viktigt att förebygga och hitta bättre tekniker för bättre upptäckt.

Han poängterar att den som vill minska sin risk för cancer bör undvika tobak, äta en allsidig kost och vara fysiskt aktiva.

– Men sedan är det ju väldigt viktigt att samhället och våra politiska beslutsfattare bidrar till att till exempel se till att inte stötta sådana saker som bidrar till cancer, som att ge stöd till tobaksodlarna i Sydeuropa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".