Dollarsedel. Foto: TT
Foto: TT

Dyrare dollar gynnar svensk industri

Kan ge en tillväxtimpuls till eurozonen
1:11 min

Den amerikanska dollarn fortsätter att stiga i värde och har nu nått sin högsta nivå på fem år. Det är bra för svenska exportföretag, säger Åke Gustafsson, senioranalytiker på Swedbank.

– Det är bra för Sverige. En svagare krona gynnar svensk export. Det är också viktigt att euron är svag mot dollarn. Det kan ge en tillväxtimpuls till eurozonen som är vår viktigaste exportmarknad, säger Åke Gustafsson, senioranalytiker på Swedbank.

Den amerikanska ekonomin utvecklas starkt samtidigt som Europa och flera tillväxtländer har en betydligt lägre tillväxt. Det stärker dollarn gentemot andra valutor. Samtidigt har riksbanken sänkt räntan till noll procent och signalerat klart och tydligt att det är målet att få upp inflationen som står i centrum. Det pressar ner kronans värde gentemot dollarn och andra valutor.

Nu är en dollar värd omkring sju kronor och 70 öre. För ett år sedan var dollarn värd omkring 6,40. Vinnare är framför allt företag med koppling till råvaror till exempel skogsbolagen och stålindustrin. Samtidigt kan en del livsmedel som kaffe och juice bli dyrare.

Men Åke Gustafsson tror inte att vi behöver oroa oss för allmänt högre matpriser.

– Jag tror inte att det kommer att slå igenom i nämnvärd utsträckning på den normala matkorgen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".