Akutmottagningen vid S:t Görans sjukhus i Stockholm. Foto: TT
Foto: TT

Trots målen - allt längre köer till svensk akutvård

Primärvården klarar inte riktigt att ge basal sjukvård
2:04 min

Köerna till akuten har blivit längre sedan 2010, det visar en rapport från Socialstyrelsen. Bara två av landets 70 sjukhusakuter når upp till förra regeringens mål om högst fyra timmars vistelse på en akutmottagning.

Bilden i rapporten är dyster. Även tiden för att träffa läkare har ökat på fyra år. Landets akutmottagningar har fått nästan 2,5 miljoner besök i år, alltså nästan fem besök per minut.

Den förra regeringen satte som mål att sänka de långa väntetiderna - ingen skulle behöva vistas på akuten mer än fyra timmar. Men en rapport som Socialstyrelsen presenterat visar att de flesta landsting inte når upp till det målet.

Köerna har rentav blivit längre än för fyra år sedan, och tiden mellan det att man kommer till akuten till det att man träffar en läkare har också blivit längre.

Värst drabbade är äldre patienter och de som kommer till de större akutmottagningarna, till exempel på Södersjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska i Göteborg.

Mats Granberg på socialstyrelsen säger att det är fler orsaker som ligger bakom, till exempel för få eller överbelastade vårdcentraler.

– Primärvården och den sociala omsorgen klarar inte riktigt att se till att ge folk den basala sjukvården. Istället går folk till akutmottagningen, säger Mats Granberg till Ekot.

De allt längre köerna på akuten kan också bero på att man jobbar fel på akutmottagningen eller att man har för lite personal. Det kan också bero på platsbrist på sjukhusen, enligt Mats Granberg.

– Är det så att det inte finns vårdplatser och man måste frigöra en säng på någon vårdavdelning så kan det ta tid och det förlänger i sin tur den totala vistelsetiden på akuten, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".