Foto: Johan Nilsson / TT.
Foto: Johan Nilsson / TT.

Stormen Svea drog in över Sverige

"Propellern kom upp i lite för hög hastighet"
1:07 min

Stormen Svea  har nått sin kulmen i södra Götaland, vinden avtar västerifrån. Men fortfarande är cirka 1600 hushåll strömlösa till följd av stormen.

Stormen har lett till elavbrott i  Blekinge, Småland, Halland och Skåne. Även om vindarna lugnar sig i västra Sverige så väntas det blåsa över Öland och Gotland ikväll och i natt, med risk för materiella skador. Trots att SMHI nu sänkt varningsnivån till klass 1.

I Olofström i Blekinge skenade ett vindkraftverk i den hårda vinden. Oron för skador på omgivningen fick räddningstjänsten att leda trafiken en annan väg.

– När propellern kom upp i lite för hög hastighet så började hela tornet att vibrera. Då blev man från företagets sida lite oroliga och tog kontakt med oss på Räddningstjänsten, säger Jonas Pettersson är räddningschef i beredskap i Räddningstjänsten, västra Blekinge.

Efter en stund kunde kraftföretagets tekniker bromsa kraftverket.

Det har blåst ned ett antal träd som hindrar trafiken på flera håll i Västsverige. Även om inga allvarliga trafikolyckor skett på grund av stormen.

Färjeturerna mellan Visby och Oskarshamn ikväll är inställd i båda riktningar. Tågtrafiken påverkas också. Framförallt i Småland ersätts tågen längs flera linjer med bussar till i morgon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".