Kim Jong Un, Nordkoreas diktatoriske ledare, och USA:s president Barack Obama. Foto: TT
Foto: TT

Nya USA-sanktioner mot Nordkorea

Kritik mot anklagelserna
1:29 min

USA har infört nya ekonomiska sanktioner mot Nordkorea som ett svar på de cyberangrepp som filmbolaget Sony Pictures utsattes för i fjol. Sanktionerna riktar sig bland annat mot nordkoreanska företag som handlar med vapen.

Vita huset lovar i ett uttalande flera åtgärder mot Nordkorea i framtiden. Sanktionerna riktar sig mot en statlig underrättelsemyndighet och mot nordkoreanska företag som sysslar med vapenhandel. Även tio privatpersoner som jobbar för företagen och myndigheten fanns med på listan över de som utsatts för straffåtgärderna.

USA hävdar att Nordkorea ligger bakom cyberattackerna mot Sony Pictures i november och december i fjol. Vid intrången stals en rad mejl, uppgifter om anställda och även ett filmmanus. Nordkorea förnekar att landet haft med attacken att göra.

Cyberangreppet är ett av de allvarligaste mot ett privat företag i USA:s historia, enligt den federala polisen FBI kunde attackerna spåras till Nordkorea.

Men samtidigt har kritiska röster börjat höras även i USA där uppgifterna om Nordkoreas inblandning ifrågasätts. Företaget Norse, som jobbar med säkerhetsfrågor på internet, menar att bevisen inte är tillräckliga för att kunna peka ut landet.

Men tjänstemän inom Obamas administration säger att de är säkra på sin sak, och att alla bevisen inte har offentliggjorts.

FN och USA har sedan tidigare infört en rad tuffa åtgärder mot Nordkorea, och det är oklart hur stor effekt de nya ekonomiska sanktionerna kommer att ha.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".