Frederic Hauge på Bellona säger att CCS är nödvändigt för att nå 2-gradersmålet. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio
1 av 2
Frederic Hauge på miljöstiftelsen BellonaFoto: Jens Möller / Sveriges Radio
Norge ökar statlig satsning på CCS med 30% 2015, enligt olje- och energiminister Tord Lien. Foto: Jens Möller / Sveriges Radio
2 av 2
Norges olje- och energiminister Tord Lien Foto: Jens Möller / Sveriges Radio

Trots kritiken - Norge ökar satsning på CCS-teknik

Ministern: "Det kommer bli krävande"
2:35 min

Miljörörelsen är splittrad i sin syn på så kallad CCS-teknik, som ska fånga in och lagra koldioxidutsläpp, till exempel från kolkraftverk. I Norge ökar staten sin satsning på CCS, och Frederic Hauge på miljöstiftelsen Bellona säger att det inte går att vinna klimatkampen utan koldioxidfångst och -lagring.

– Vi klarar det inte, det är inte möjligt att vinna klimatkampen utan co2-fångst och -lagring. Det måste industri, politiker och miljörörelse nu inse, säger Frederic Hauge, grundare och chef på miljöstiftelsen Bellona.

Frederic Hauge välkomnar det som kallas världens första storskaliga CCS-projekt, en investering på runt 10 miljarder kronor vid ett kolkraftverk i Kanada.

Sedan i oktober kan man där fånga in 95 procent av koldioxidutsläppen. En del av det lagras för att koldioxiden inte ska påverka klimatet negativt. Men andra delar av miljörörelsen är emot storskalig satsning på CCS.

– Det största bekymret vi har är att det snarare är en livlina för den fossila industrin än en verklig lösning på klimatproblemet, säger Martina Krüger som är klimat- och energiansvarig på Greenpeace Norden.

Enligt Greenpeace riskerar satsningar på CCS att tränga ut nödvändiga investeringar i förnybar energi. Frederic Hauge på Bellona säger att man måste satsa på båda delar för att klara målet om max två graders uppvärmning.

Han anser sig ha stöd av FN:s klimatpanel, medan Greenpeace säger att klimatpanelen baserar sin bedömning på föråldrade siffror av kostnaden för koldioxidfångst.

I Norge ökar regeringen nästa år sin satsning på CCS-relaterade projekt med 30 procent, till nästan en miljard kronor. Ett mål är att skapa en fullskalig CCS-anläggning i Norge senast 2020.

– Vi ska vara ärliga och säga att det kommer bli krävande att få en fullskalig anläggning för koldioxidfångst på plats till 2020, men det är fullt möjligt, säger Norges olje- och energiminister Tord Lien till Ekot.

Är det överhuvudtaget önskvärt att satsa alla de pengar som kommer krävas, både statliga och privata pengar, för att få ett fullskaligt CCS-projekt på plats före 2020?

– Ja, det menar jag att det är. Det kommer bli en mycket dyr klimatåtgärd, helt uppenbart. Samtidigt gör vi ju detta för att utveckla teknologin och göra den billigare.

Mer om Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".