Foto: Brenton Edwards/AFP.
Foto: Brenton Edwards/AFP.

Svenska Eva mitt i storbranden i Australien

"Klockan fyra fick vi evakuera"
1:54 min

Tidaholmsbördiga Eva Redwood tvingades i natt lämna sina hus, i en förort till Adelaide, i södra Australien. I området kämpar australierna nu mot den svåra brand som utbrutit.

-- Mellan ett och två på natten ringde de och förberedde, och klockan fyra fick vi evakuera, säger Eva till Ekot.

Hur kändes det att åka från huset i det läget?

– Det får man lära sig att det är inget som kan bestå. Man måste ha bra försäkring.

Nordost om Adelaide brinner omkring 10 000 hektar torr skog och buskmark, ett område som består av ett antal mindre byar och gårdar. Inga dödsfall har rapporterats, ett mindre antal hus har brunnit ner-

Australien drabbas sommartid av svåra bränder. År 1983 dog över 70 personer i den svåraste branden i delstaten South Australia. Denna gång är branden svårsläckt.

Temperaturer över 40 grader och hårda vindar som växlar riktning:

– Där jag står just nu, det är ju kväll nu så vi har mörkt, men jag ser flammorna och lågorna över kullen som är ungefär två kilometer härifrån. Så branden är ungefär tre kilometer härifrån. Men vinden ligger från ett anat håll så vinden ligger inte mot oss nu.

Hur tycker du det fungerar med arbetet med släckning och evakuering, är myndigheterna väl förberedda?

– Myndigheterna är så förberedda som de kan vara. Just nu har vi en storm här, det var en till två minuter mellan att vinden bytte riktning hela natten. Det gick runt som i en karusell. Plus att röken är så tjock, de ser inte lågorna så de kan inte flygbomba ordentligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".