Alexis Tsipras, ledare för vänsterradikala partiet Syriza, utmanar presidentkandidaten Stavros Dimas. Foto: TT
Alexis Tsipras, ledare för vänsterradikala partiet Syriza, utmanar presidentkandidaten Stavros Dimas. Foto: TT

Valrörelsen igång i oroligt Grekland

Syriza leder i mätningarna
2:01 min

Valkampen inför det grekiska nyvalet om tre veckor tog fart på allvar på lördagen med flera politiska tal och med beskedet om ett helt nytt parti. Ett besked som gör ett svårt val, om möjligt, ännu svårare för de kriströtta grekerna. Den förre premiärministern Giorgos Papandreou utmanar sitt gamla parti med en ny rörelse som han hoppas ska ta sig in i parlamentet.

– Med hjärtat, men också med sinnet, kamrater, kommer vi att segra, utropade Alexis Tsipras, det vänsterradikala partiet Syrizas ledare Alexis Tsipras, när han avslutade sitt tal inför jublande anhängare på lördagskvällen.

Tsipras, vars parti leder knappt i opinionsmätningarna, uppmanade alla vänsterkrafter i landet att enas i kampen mot de hårda besparingar och reformer som omvärlden ställt som krav för att ge Grekland sina nödlån.

– Papandreou, Papandreou skanderade anhängare till den tidigare premiärministern när han lanserade sitt nya parti: Rörelsen för demokratiska socialister, i Aten i går.

Med sin nya skapelse konkurrerar han med sitt gamla parti Pasok som ingår i regeringen tillsammans med det betydligt större Ny demokrati som leds av premiärminister Antonis Samaras.

Få räknar med någon jätteframgång för Papandreou. Han gjorde sig impopulär bland grekerna i samband med mycket tuffa besparingar under den värsta kristiden - men han hoppas ändå bli en viktig pusselbit i det komplicerade regeringsbildandet som troligen väntar efter nyvalet 25 januari.

Kampen om premiärministerposten kommer troligen stå mellan de här båda, sittande Antonis Samaras och utmanaren, Alexis Tsipras som leder det vänsterradikala partiet Syriza. De talade till sina anhängare nästan samtidigt i går. Ingen väntas få egen majoritet men Syriza leder knappt i opinionsmätningarna.

Det är framförallt partiledaren Tsipras tal om att lätta på de hårda besparingskraven som omvärlden ställt på Grekland, som nu väcker oro på Europas finansmarknader. I talet i går lördag, upprepade Alexis Tsipras det han tidigare sagt om till exempel höjda minimilöner om han kommer till makten.

Antonis Samaras å sin sida sa att ingen har rätt att riskera ekonomisk tillväxt. I slutet av förra året noterades för första gången på sex år åter tillväxt för den krisdrabbade grekiska ekonomin.

Men några dagar före nyår misslyckades det grekiska parlamentet med att rösta fram en ny president , därmed upplöstes parlamentet och nyval har utlysts till 25 januari.

Bland annat Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble har varnat Grekland för att lämna den hårda besparingsvägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".