Statsminister Stefan Löfven vid besöket på Embraers flygplansfabrik. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Statsminister Stefan Löfven vid besöket på Embraers flygplansfabrik. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.

Nervöst när Löfven besökte flygplansfabrik i Brasilien

"Vet inte när kontraktet kommer skrivas på"
2:11 min

Statsminister Stefan Löfven besökte på lördagen brasilianska flygplansfabriken Embraer, som enligt uppgift ska tillverka merparten av de 36 Jas Gripen som Brasilien köpt av svenska Saab. Men från Embraers sida hävdar man att kontraktet ännu inte är påskrivet.

– Du kanske behöver ett bättre regeringsplan? Det här passar perfekt för en resa från Stockholm till Bryssel!

José Molina, vice vd för Embraer, försöker få Stefan Löfven att köpa en privatjet i utbyte för de 36 Jas Gripen som Brasilien ska köpa av svenska Saab.

Affären är värd 40 miljarder kronor och stridsflygplanen ska tillverkas i samarbete med den brasilianska flygplansjätten. Men kontraktet är inte påskrivet än för detaljerna är inte klara, säger José Molina.

– Jag vet inte när kontraktet kommer skrivas på, säger José Molina, innan en pressassistent drar iväg med honom.

Embraer verkar påtagligt nervösa över huruvida affären verkligen kommer bli av. Men statsminister Stefan Löfven är lugn.

– Det är inget konstigt alls med affären, vi är bara glada över att brasiliens flygförsvar har valt gripen för det är bra plan, säger Stefan Löfvén.

Men affären är helt klar?

– Ja, vad jag vet är det så. Om någon annan har någon annan information så får de lämna den, säger Löfven.

Ett av problemen som fortfarande är olösta gäller ifall Brasilien ska kunna vidareexportera Jas Gripen till andra länder. Bland annat har Argentina visat intresse för att köpa stridsflygplan, men frågan är om det tillåts av Saabs brittiska underleverantörer.

Storbritannien har ju sedan många år en latent konflikt med Argentina om Falklandsöarna. En annan fråga gäller hur stor del av den svenska tekniken och kunnandet som ska överföras till Brasilien.

Bo Torrestedt, Saabs marknadschef i Latinamerika, är inte orolig för att förlora för mycket teknologi till Brasilien.

– Nä, det här är den värld vi lever i. När vi tar tekniksteg och vidareutvecklar saker så sker det ofta i samarbete med andra länder, och Brasilien är för oss ett väldigt bra partnerland, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".