Delad bild: Angela Merkel samt Syriza ledare Alexis Tsipras. Foto: Yves Logghe/AP samt Petros Giannakouris/AP.
Foto: Yves Logghe/AP samt Petros Giannakouris/AP.

Merkel kovänder - "Grexit" en möjlighet

Daniel Alling rapporterar
1:29 min

Enligt tyska medieuppgifter gör nu den tyska regeringen en helomvändning i sin syn Greklands framtid inom eurozonen. Tyskarna anser att eurozonen skulle klara av om Grekland lämnar euron efter valet.

Inför parlamentsvalet i Grekland som vänsterpartiet Syrisa ser ut att kunna vinna anser nu regeringen Merkel att eurozonen skulle klara av om Grekland lämnar euron efter valet. Uppgifterna får stor uppmärksamhet i Tyskland.

För några år sen, när eurokrisen rasade som värst, var den Merkelska linjen i Greklandsfrågan att landet måste räddas kvar i eurozonen till varje pris. Om landet lämnade var det början på slutet för euron, hette det då.

Nu, inför nyvalet i Grekland om några veckor, har förbundskansler Angela Merkel uppenbarligen ändrat åsikt och menar enligt Der Spiegel att eurozonen numera skulle klara av att hantera om Grekland lämnade eurosamarbetet.

Enligt der Spiegel, som baserar sina uppgifter på regeringskällor, ser den tyska regeringen ett grekiskt utträde som snarast oundvikligt om det vänsterradikala partiet Syriza skulle vinna valet och bilda regering. Detta eftersom partiledaren för Syriza, Alexis Tsipras lovat ett slut på den hårda sparpolitiken i landet och dessutom vill se en ny skuldavskrivning.

Anledningen till den tyska omsvängningen är enligt Spiegel att de åtgärder som vidtagits sedan eurokrisens stormigaste dagar, med till exempel en stor räddningsfond, anses ha gjort eurozonen tillräckligt motståndskraftig.

Dessutom anses tidigare krisländer som till exempel Portugal och Irland som så stabila  att det inte längre finns någon akut ekonomisk smittorisk om Grekland skulle lämna.

Den tyska regeringen har inte velat kommentera uppgifterna, men har heller inte förnekat dem.

Utspelet kan förstås ses som ett sätt från den tyska regeringen att försöka stärka den grekiska opinionen för den sittande konservativa och eurovänliga premiärministern Samaras inför valet.

I nuläget finns det heller inga regler för hur ett euroland formellt kan lämna eurosamarbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".