Foto: AP.
Indonesisk militär söker av området från en helikopter. Foto: AP.

Is kan ha orsakat flygplanskraschen

Väderförhållandena var den utlösande faktorn när Air Asia-planet kraschade i Javasjön för en vecka sedan. Det menar den indonesiska vädertjänsten BKMG. Enligt vädertjänsten kan isbildning har skadat flygplanets motorer.

BKMG understryker dock att det bara är ett av de möjliga scenarier som kan ha inträffat. Planet som hade 162 personer ombord försvann, förmodligen sedan det hamnat i en storm.

Innan planet försvann hade piloten två gånger begärt att få flyg högra för att undvika vädersystemet, men hans begäran avslogs eftersom det var mycket trafik i luftrummet ovanför.

I helgen uppgav chefen för sökinsatsen att man hittat flera stora delar av vraket på havsbottnen. Ett 30-tal kroppar har bärgats och sökandet efter fler offer pågår.

Tidigt på söndagsmorgonen rapporteras att man funnit ytterligare ett föremål som antas vara från det kraschade flygplanet.

Dåligt väder har försvårat sökandet, men i dag har det sett bättre ut och dykare uppges vara redo att göra nya försök.

– Vågorna är lugnare, bara en till två meter, berättar en räddningstjänsteman, enligt TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".