Skånes universitetssjukhus
Foto: TT

Svensk hjälparbetare ska ebolatestas i Lund

En svensk hjälparbetare som vårdat ebolapatienter i Västafrika har evakuerats till Sverige efter en incident.

Den kvinnliga hjälparbetaren ska ha vårdat ebolasjuka patienter i västra Afrika men evakuerades till Sverige efter en incident där hennes plasthandske uppges ha gått sönder.

Kvinnan ska idag läggas in på Skånes universitetssjukhus i Lund. Det finns dock inga uppgifter om att kvinnan ska ha uppvisat några symptom. 

– Det här får ses som en försiktighetsåtgärd. Vi följer de riktlinjer som finns utarbetade, säger Håkan Miörner, smittskyddsläkare i Region Skåne till Sydsvenskan.

Patienten kommer läggas in på sjukhuset för provtagning. Om kvinnan inte har feber kan hon skickas hem igen men prover måste dock tas i flera veckor framöver då inkubationstiden för sjukdomen kan vara mycket lång.

Blödarfebern ebola är världens mest dödliga virussjukdom. Utbrottet som pågår i Västafrika just nu är det mest omfattande sedan sjukdomen upptäcktes under 1970-talet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".