New York-polisen Rafael Ramos begravdes i Queens. Foto: John Minchillo/TT
New York-polisen Rafael Ramos begravdes i Queens. Foto: John Minchillo/TT

Tusentals poliser vände New York-borgmästaren ryggen

Borgmästaren: "Året börjar med sorg"
1:45 min

I New York begravs i dag den andra av de två poliser som sköts till döds i december. Tiotusentals personer väntades komma till Wenjian Lius begravning. Liu var en av de två poliser som sköts till döds på nära håll i Brooklyn och det har spekulerats om skjutningarna var en hämnd för att flera afroamerikaner dödats i samband med polisingripanden den senaste tiden i USA.

Flertalet poliser valde att vända New Yorks borgmästare ryggen under begravningen av den ihjälskjutna polisen Wen Jian Liu idag. Aktionen mot borgmästaren skedde trots att den högsta polischefen manat till eftertanke innan begravningsceremonin.

Många poliser som samlats utanför begravningsentreprenören vände ryggen mot skärmen som visade borgmästaren Bill de Blasio när han talade under ceremonin. Tusentals poliser från New York och från andra delar av USA hade samlats för att hedra den ihjälskjutna Wen Jian Liu. Och aktionen mot de Blasio spädde på den redan spända relationen mellan kåren och borgmästaren, de Blasio har bland annat kritiserats för att inte visa tillräckligt stöd för polisen i New York.

Det här var inte första gången som poliser vänt borgmästaren ryggen. Och den högsta polischefen William Bratton hade innan begravningen manat till lugn och eftertanke under ceremonin, och hävdade att en symbolisk aktion skulle ta uppmärksamhet från begravningen.

Under ceremonin sa Bill de Blasio bland annat att det nya året börjar med sorg, och han uppmanade New York-borna till samarbete och ömsesidig förståelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".