Teckning av Dzjochar Tsarnajev i domstolen.
Teckning av Dzjochar Tsarnajev i domstolen. Foto: TT.

I dag ställs misstänkte Bostonbombaren inför rätta

Säger sig vara oskyldig på alla 30 punkterna
1:54 min

I dag börjar rättegången mot Dzjochar Tsarnajev, som tillsammans med sin bror misstänks ha dödat fyra personer i samband med Boston maraton 2013. Om han döms kan han komma att straffas med döden.

Dzjochar Tsarnajev åtalas på 30 olika punkter, bland annat för flera olika vapenbrott, mord och för bruk av massförstörelsevapen. 17 av åtalspunkterna kan innebära ett dödstraff.

Den nu 21-åriga Dzjochar Tsarnajev och hans bror Tamerlan Tsarnajev detonerade två sprängladdningar vid mållinjen på Boston maraton den 15 april 2013.

De hemmagjorda bomberna gjordes av tryckkokare fulla med spik och krut och utlöstes med hjälp av en kökstimer. Förutom de tre som dog sårades 260 personer.

Dzjochar Tsarnajev greps fyra dagar efter attentat, efter att tillsammans med sin bror dödat ytterligare en person. Brodern dog vid skottlossningen med polisen.

I förhör med den federala polisen FBI har Dzjochar Tsarnajev sagt att bomberna delvis ska ha motiverats av USA:s invasion av Irak och Afghanistan, och av vad han uppfattar som en konspiration mot muslimer.

De två bröderna ska ha agerat själva utan stöd från någon terroristgrupp, enligt Tsarnajev.

Tsarnajev säger sig vara oskyldig på samtliga 30 åtalspunkter och en viktig del av försvaret väntas bestå i att han skulle ha manipulerats och styrts av sin äldre bror.

Tsarnajevs försvarare Judy Clarke är en känd och erfaren advokat som företrätt flera personer som riskerat dödstraff. Men försvaret har redan drabbats av sitt första nederlag. Clarke misslyckades med försöken att få rättegången flyttad från just Boston, något som försvaret eftersträvat eftersom det menar att det kommer vara svårt för Tsarnajev att få en rättvis rättegång i staden där attentatet skedde.

Under första delen av rättegången ska en jury om tolv personer väljas av 1 200 potentiella jurymedlemmar. Rättegången väntas ta tre till fem månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".