Boko Haram, Nigeria
Foto: TT

Internationell styrka överfallen av Boko Haram

Utropat kalifat i nordöstra Nigeria
1:30 min

Den islamistiska milisen Boko Haram intog i helgen en militärbas i nordöstra Nigeria, uppger vittnen som lyckats fly därifrån. Det är ännu oklart hur många som har dödats i attacken i Nigeria.

Politiskt och militärt är den senaste djärva attacken från den allt starkare islamistiska milisen Boko Haram en katastrof för Nigerias regering och säkerhetsstyrkor. Det var i Iördags morse som Boko Haram-krigare angrep orten Baga som ligger precis vid Tchad-sjön i nordöstra hörnet av Nigeria.

De intog snabbt samhället och brände ner det. Vad värre är - de intog också den multinationella militärbasen där vars syfte är just att bekämpa Boko Haram. Dessutom var Baga den sista ort som regeringen kontrollerade i det här området. 

Vittnen och överlevande från attacken, varav många flydde i båtar över sjön till närbelägna Tchad, berättar att civilbefolkningen började fly när de såg militärer lämna basen, där det fanns soldater från Niger, Nigeria och Tchad.

Kommunikationerna bröts direkt efter attacken och det finns ännu inga uppgifter om hur många som dödats. Senatorn för den norra delen av delstaten Borno, Maina Maaji Lawan, sa att folkets frustration över att militären inte lyckades slå tillbaka är mycket stor. Boko Haram behärskar nu ett stort antal orter i nordöstra Nigeria där den har utropat ett eget kalifat. Över 2000 människor har dödats i våldsvågen det senaste året.

I mitten av februari är det presidentval i Nigeria och frågan är hur Boko Harams framfart och militärens oförmåga kommer påverka president Goodluck Jonathans chanser att bli återvald.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".