Den ukrainska piloten Nadja Savtjenko hölls i en bur i rättegångssalen i Moskva. Foto: Vasily Maximov/TT.

Fängslad ukrainsk pilot hungerstrejkar

Advokater får inte träffa piloten
2:23 min

I dag inleds en nätkampanj för att få en ukrainsk stridspilot fri. Hon hålls fängslad i Moskva, anklagad för två journalisters död. Men inga bevis har lagts fram som stöder åtalet.

Rättegången ses som politisk av Ukraina och av människorättsorganisationer och sedan drygt tre veckor hungerstrejkar piloten.

33-åriga Nadja Savtjenko syntes senast när hennes fall var uppe i en domstol i Moskva 22 december. Hennes försvarsadvokater nekades då lägga fram bevis som de har, som visar att den ukrainska armépiloten är oskyldig och hålls av politiska skäl.

Domstolen ignorerade bevisen och beslöt istället att Savtjenko ska hållas kvar i häkte till 13 februari. Hon beslöt då att fortsätta sin hungerstrejk, som påbörjats 13 december.

Försvarsadvokaterna har förgäves försökt förmå henne att avbryta sin livsfarliga protest, berättar försvarsadvokaten Ilja Novikov.

– De två andra som separatister grep samtidigt med Nadja Savtjenko har givit henne alibi. De var tillsammans långt från den plats där två ryska tv-journalister dödades i en raketattack i juni. Nadja var inte inblandad i raketattacken som dödade journalisterna, säger Novikov.

I Ryssland anklagas Savtjenko, Ukrainas första kvinnliga stridspilot, för att ligga bakom att två tv-journalisterna från kanal 1 dödades vid strider nära Luhansk.

Men Ukraina och ryska människorättsorganisationen Memorial ser hela saken som politisk. Ukraina anklagar Ryssland för att ha fört Savtjenko till Ryssland olagligt. Ryssland påstår att hon själv tog sig till Ryssland, men en video som gjordes med Savtjenko själv när hon tillfångatagits i östra Ukraina motsäger helt det.

Där berättar hon att hon deltog i Euromajdanprotesterna och sedan gick med i en av frivilligbataljonerna som stred i östra Ukraina, innan hon togs till fånga av proryska styrkor.

Varken Ilja Novikov eller Mark Feigin, den andre försvarsadvokaten, tillåts nu träffa Savtjenko. Ukrainas president har också tagit upp fallet i samtal med den ryske presidenten.

Nadja Savtjenko

Förutom att Savtjenko är Ukrainas första kvinnliga stridspilot med erfarenhet från Irak valdes hon till parlamentet i senaste valet som första namn på Julia Tymosjenkos partilista. Hon har också nominerats till en plats i PACE Europarådets parlamentariska församling. Nätaktionen för hennes sak börjar idag med under rubriken Frige Savtjenko (#FreeSavchenko)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".