Ett flygplan flyger genom brandröken över Adelaide Hills i Australien, där en skogsbrand rasar. Foto: David Mariuz/TT.
Ett flygplan flyger genom brandröken över Adelaide Hills. Foto: David Mariuz/TT.

Svårt att få kontroll över skogsbränder i Australien

Minst 29 personer har skadats
1:48 min

Det är en kamp mot klockan att få kontroll över de rasande skogsbränderna i utkanten av miljonstaden Adelaide i södra Australien. I dag råder gynnsammare väder, men redan i morgon ökar värmen och blåsten igen.

På tv-bilderna ser man hur flygplanen släpper mängder med vatten mot elden som fortfarande utökar sig åt alla håll. Men trots att det är bland de största brandflygplan som finns i världen, ser det ut som om det inte biter det minsta på eldhärdarna.

Regeringschefen i delstaten South Australia, Jay Weatherill, säger till tv-bolaget ABC att detta är långt ifrån över, även om det ser bättre ut i dag.

Men redan i morgon väntas vindarna öka och temperaturen åter nå upp mot 40-gradersstrecket. Han sa också att det nu är klarlagt att minst 12 bostadshus förstörts i lågorna och att ytterligare 20 hus kan ha mött samma öde.

Minst 29 personer har skadats, de flesta brandmän, men ingen allvarligt så här långt. Men en brandman beskriver att detta kan bli den värsta branden i Adelaide Hills sedan 1983.

Då tog lågorna 70 människors liv i just Adelaide Hills, där det bor cirka 40 000 människor.

Det är inte ovanligt med skogsbränder i Australien vid den här tiden på året, men många menar att de blivit större och allvarligare de senaste decennierna.

Det gröna partiet gick i dag ut och sa att Australiens regering måste sluta stoppa huvudet i sanden inför klimatförändringarna.

Premiärminister Tony Abbot har sedan han kom till makten för drygt ett år sedan rivit upp de flesta klimatöverenskommelser som Australien tidigare ingått.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".