Gustav Fridolin. Foto: TT
Gustav Fridolin. Foto: TT

Regeringen vill ha enighet om skolan

"Långsiktiga spelreglerna måste vara bra för skolan"
1:17 min

Skolpolitiken behöver samförstånd över blockgränsen, skriver bland andra utbildningsminister Gustav Fridolin på DN Debatt i dag.

Med breda överenskommelser behöver skolan inte förändras efter varje regeringsskifte, menar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Vi hoppas komma bort från de politiska skyttegravar som skoldebatten har grävts ner i, och istället börja se att vi kan samarbeta om skolpolitiken, säger Fridolin.

Regeringen vill att stora skolreformer ska vara förankrade bland de som jobbar i skolan, och ha stöd av skolforskningen.

Den vill inte att Alliansen ska driva igenom bland annat betyg från fjärde klass som den har majoritet för i riksdagen.

Folkpartiets Christer Nylander, förste vice ordförande i utbildningsutskottet, säger att han gärna samarbetar om höjda lärarlöner och karriärvägar för lärare.

Men han tycker också att det är bra med oppositionspolitik, och han vill inte ha samförståndslösningar för sakens egen skull.

– Det är bra att det finns långsiktiga spelregler, men de långsiktiga spelreglerna måste vara bra för skolan. Det är inte bra med breda överenskommelser och långsiktiga spelregler som innebär dåliga saker för skolan, säger Christer Nylander.

– Vi har haft en period på 80- och 90-talen där vi var överens om mycket i skolpolitiken och det är de sakerna som vi nu lider av. Även kommunaliseringen av skolan skedde i en ganska bred överenskommelse, men som var dålig för skolan, säger Nylander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".