Skylt: Skånes universitetssjukhus
Foto: Johan Nilsson/TT

Ebolasköterska kontrolleras i tre veckor

Läkare: "Vi betraktar risken som liten".
1:40 min

Den sjuksköterska som i natt kom till Sverige efter arbete i Sierra Leone, är inte sjuk i ebola. Men under sjukdomens inkubationstid på tre veckor kontrolleras hennes hälsa varje dag.

Sjuksköterskan arbetade för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB i Sierra Leone. Hon flögs hem därifrån i går förmiddag som en säkerhetsåtgärd, sedan hennes skyddsutrustning hade skadats. Men risken är troligen liten för att hon verkligen har smittats. 

– Därför att hon själv omedelbart har upptäckt den här skadan och det inte har varit någon större situation där risken för smitta varit hög, säger Peter Lanbeck, chef för verksamhetsområde infektion på Skånes universitetssjukhus. 

Kvinna flögs hem med ett specialchartrat sjukvårdsplan, där hon satt i en isolerad del med egen luftväxling skild från besättningen. 

Ebola smittar bara när sjukdomen har brutit ut och syns också bara i prover då. Därför togs inga prover på sjukhuset och kvinnan fick åka hem. Om hon får feber, kommer hon genast att undersökas, men febern behöver inte bero på ebola.   

– En av de vanligaste orsakerna som det kan röra sig när man har varit i ett av dessa afrikanska länder är ju malaria, som måste uteslutas, säger Peter Lanbeck. 

Sedan i januari 2014 har 19 personer i Sverige provtagits på grund av misstänkt ebola. Ingen av dem hade sjukdomen, istället hade flera just malaria. 

Under inkubationstiden för ebola som är tre veckor måste nu sjuksköterskan ta sin temperatur två gånger om dagen och vara i kontakt med sjukhuset varje dag. Men så länge hon inte är sjuk, finns ingen fara för andra.

– Det är viktigt att veta att man smittar inte med ebola innan man har blivit sjuk. Det finns ingen risk att träffa de här människorna som har varit nere och arbetat, säger Peter Lanbeck. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".