Män som anklagas för homosexualitet förs ut ur ett badhus i Kairo.
1 av 2
Män som anklagas för homosexualitet förs ut ur ett badhus i Kairo.

Häxjakt på homosexuella i Kairo

"Ett övergrepp mot de stackars män som greps"
2:26 min

I Egypten pågår just nu en rättegång mot 26 män som anklagas för osedlighet. Männen beskylls för att ha haft sexorgier på ett hamam, ett turkiskt bad, i centrala Kairo. De greps efter att en tv-reporter larmat polisen och sedan filmade hela polisräden mot badinrättningen. De gripna visades upp i tv på ett förnedrande sätt och människorättsakvister ser med stor oro på det som hänt.

Polis och maskerade specialstyrkor stormade det som kallas syndens näste medan tv-reportern själv, Mona Iraqi tar bilder av halvnakna män i rutiga höftskynken när de grips och leds ut som lägerfångar.

Mona Iraqi kallar sig själv för grävande journalist och hävdar att hon tipsade polisen om badinrättningen för att hindra aids-spridning och trafficking.

De 26 männen har suttit häktade i en månad nu, flera av dem har utsatts för kränkande så kallade rättsmedicinska undersökningar av analöppningen, en metod som skarpt kritiserats av internationella människorättsorganisationer.

Männens advokater säger att de åtalade och deras familjer förnedrats och smutskastats efter att polisen lät tv filma räden, något som enligt advokaterna strider mot Egyptens grundlag.

Egyptiska gay-aktivister säger att förföljelserna av homosexuella de senaste månaderna är det värsta de upplevt på över ett decennium. Nyligen dömdes en annan grupp män till fängelse för att ha lagt en film av ett gay-bröllop på nätet. Två män som byter ringar, skär en bröllopstårta och kysser varandra.

Homosexualitet är inte uttryckligen förbjudet enligt Egyptisk lag, anklagelserna handlar istället om sedeslöshet och förargelseväckande beteende.

Badhuset som stormades är i dag stängt och förseglat med sigill. Men på gatan utanför, i ett av Kairos fattigare kvarter, är många upprörda över det som hänt.

 – Det var ett övergrepp mot de stackars män som greps, säger en kvinna som inte vill uppge sitt namn.

Läraren Moussa som säljer sötsaker i ett stånd på eftermiddagenar, säger att han ofta gick till detta hamam.

– Den där tv-reportern, säger Moussa, hon ville bara skandalisera vårt område och bli berömd på de fattigas bekostnad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".