Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Arianda Cubillos/TT.
Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: Arianda Cubillos/TT.

Venezuelas president till Kina för pressa upp oljepriset

Priset på venezolansk olja har halverats
1:38 min

Venezuelas president Nicolas Maduro inleder i dag en internationell resa till Kina och flera OPEC-länder för att försöka dämpa konsekvenserna av det låga oljepriset.

Venezuela får nästan alla sina inkomster från oljeexporten, och ett nästan halverat oljepris hotar hela statsapparaten.

– Jag ska ut på en viktig resa. En internationell rundtur för att diskutera effekterna av det våldsamt fallande oljepriset, sa president Nicolas Maduro vid ett tal till nationen igår, strax innan han satte sig på planet till den första anhalten på resan - Kina.

– Jag har blivit inbjuden av Xi Jinping, president i vårt broderland Kina, en världsledare i den nya era som vi befinner oss i, sa Maduro.

Den nya eran, det är en tid när oljepriset ligger runt 50 dollar per fat. Venezolansk olja, som har sämre kvalitet än den som produceras i till exempel gulfstaterna, har förlorat hälften av sitt värde det senaste halvåret.

Samtidigt är Venezuela en av världens mest oljeberoende ekonomier. Runt 95 procent av landets inkomster kommer från oljeexporten.

Den inhemska produktionen av livsmedel och basvaror har stannat av, samtidigt som inflationen ökar och nu ligger på runt 60 procent.

Det svåra ekonomiska läget har tvingat Venezuela att låna stora summor från Kina, pengar som man nu kommer få svårt att betala tillbaka.

Det förklarar president Maduros hastiga resa till Kina. Efter besöket i Peking kommer han fortsätta till en rad andra OPEC-länder, för att försöka få dem att minska sin oljeproduktion och därmed hindra oljepriset från att falla ytterligare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".