Polis och räddningstjänst vid Kronofogdens lokaler i Västra hamnen.
Polis och räddningstjänst vid Kronofogdens lokaler i Västra hamnen. Foto: Edina Hrustic / Sveriges Radio

Pulver skickat till Kronofogden testas för mjältbrand

Nio personer har kommit i kontakt med det
1:12 min

Det vita pulver som hittades i ett kuvert adresserat till Kronofogdemyndigheten i Malmö har nu skickats vidare till analys hos Folkhälsomyndighetens laboratorium. Misstanken gäller att det skulle kunna röra sig om mjältbrandsbaktierier.

– Klockan 17.10 fick vi ut det här misstänkt farliga ämnet ur lokalen, och där, när klockan nu är se inväntar vi transport till Folkhälsomyndighetens laboratorium, säger Ewa-Gun Westford som är pressinformatör på Skånepolisen.

Det var i spåren efter terrordådet i USA, den 11 september 2001, som rädslan för biologisk terrorism spred sig, sedan just mjältbransbakterier skickats med post till den amerikanska kongressen. När pulver dök upp i kuvert, ställt till Kronofogdemyndigheten i förmiddags, så såg man därför mycket allvarligt på detta. Särskilt som Malmö tingsrätt tidigare utsatts för sprängattentat.

Polisen undersöker nu om det finns något samband mellan händelserna. Ett våningsplan på Kronofogdemyndigheten är avspärrat och personer som varit i kontakt med pulvret har sanerats, säger Ewa-Gun Westford.

– Vad man är säker på är en person vid öppningstillfället och sedan fyra borta på Kronofogdemyndigheten, och sedan är det ytterligare fyra poliser, två på vardera stället, som har kommit i kontakt med eller vistats i den här lokalen. Samtliga är sanerade och klara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".