Positiva arbetslöshetssiffror i Spanien

Finansministern: "Nu skapar Spanien arbeten"
1:12 min

I Spanien, med en av de högsta siffrorna för arbetslöshet i industrivärlden, kom i dag positiva tecken. Många fler är i arbete nu än för ett år sen, enligt regeringen..

– Det finns en större tro nu på att det kommer att gå att hitta arbete de närmsta månaderna än när vi kom till makten 2011. Nu skapar Spanien arbeten, säger Spaniens arbetsmarknadsministern Fátima Báñez.

Över 400 000 fler människor var registrerade i arbete i dec 2014 jämfört med samma månad året innan. Det är de starkaste siffrorna på sju år, enligt regeringen. Men fortfarande söker över fyra miljoner människor i Spanien efter arbete och den senaste procentsiffran för arbetslösheten är på nästan 24 procent.

Det var 2008 som den spanska ekonomin i samband med finanskrisen gjorde en djupdykning när fastighetsbubblan sprack. Bankerna fick problem och miljontals människor förlorade jobben. Fortfarande upplever många en smärtsam arbetslöshet även om landets ekonomi långsamt håller på att återhämta sig efter den långa recessionen. Beatrice Janzon, Paris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".