En liten flicka i färgglad tröja håller upp två delar av en artillerigranat
1 av 3
En flicka i Kashmir visar upp delarna av en artillerigranat. Foto: TT
Indiska bybor letar efter sina ägodelar i ett sönderskjutet hus i Kashmir. Foto: TT.
2 av 3
Indiska bybor letar efter sina ägodelar i ett sönderskjutet hus i Kashmir. Foto: TT.
Människor flyr skottlossningen i Kashmir
3 av 3
Människor flyr skottlossningen i Kashmir. Foto: TT

Oro mellan Indien och Pakistan – tusentals flyr

Mellan 6 000 och 10 000 civila på flykt
1:36 min

Spänningarna ökar mellan Indien och Pakistan i det omstridda Kashmirområdet, som delas mellan länderna. De senaste dagarna har flera personer dödats och tusentals rapporteras ha flytt sina hem.

Åter igen har alltså våldsamheter blossat upp mellan de regionala stormakterna, tillika kärnvapennationerna, Indien och Pakistan. I över 60 år har de kämpat om makten över hela Kashmir, bland annat i två krig.

Enligt internationella nyhetsbyråer har ett dussintal personer, både civila och militärer, dödats den senaste veckan när de båda sidorna beskjutit varandra, och mellan 6 000 och 10 000 civila på den indiska sidan av gränsen uppges vara på flykt undan våldsamheterna.

Precis som vid tidigare oroligheter så skyller Indien och Pakistan upptrappningen på varandra och menar att den andra sidan regelbundet bryter det eldupphöravtal som förhandlades fram 2003.

I början sommaren väcktes förhoppningar om ett positivt trendbrott i relationerna när Indiens då nyvalde premiärminister Narendra Modi till sin installation bjöd in sin pakistanske motsvarighet Nawaz Sharif. Men redan i augusti ställde Indien in planerade överläggningar bland annat anklagades då Pakistan för att ha fört samtal med separatister i Kashmir.

Om bara några dagar väntas USAs utrikesminister John Kerry till Indien och de uppblossade striderna kommer självklart att stå högt på agendan för samtalen.

USA har i åratal försökt få Indien och Pakistan att närma sig varandra, eftersom de två har inflytande även på utvecklingen i andra konflikter i området, inte minst den i Afghanistan. Utvecklingen just nu i Kashmir är alltså oroande både storpolitiskt och naturligtvis för civilbefolkningen i området.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".