Här på bilden syns ett axplock av de piratkopior som Tullverket stoppade i operation Brännmärkt som de hade under två veckor i oktober. Märkesväskor, fotbollströjor, mobiltelefoner, elektroniktillbehör, IPad-fodral, (plagiat av märket Burberry) och märkesjackor var några av de piratkopierade varor som Tullverket stoppade. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
1 av 3
Här på bilden syns ett axplock av de piratkopior som Tullverket stoppade i operation Brännmärk. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Per Holgersson, nationell expert på immateriell rätt på Tullverket. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
2 av 3
Per Holgersson, nationell expert på immateriell rätt på Tullverket. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
Kopior av märkesjackor och fotbollströjor fanns bland de varor som Tullverket stoppade i en operation mot piratkopierade varor i oktober. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.
3 av 3
Kopior av märkesjackor och fotbollströjor fanns bland de varor som Tullverket stoppade i en operation mot piratkopierade varor i oktober. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Tullverket: Piratkopierade varor kan vara hälsofarliga

Per Holgersson, Tullverket: Svårt att se om det är en kopia
2:06 min

Tullverket varnar privatpersoner för att beställa billiga kopior av märkesvaror från utlandet. Leksakerna och barnkläderna kan innehålla farliga kemikalier som kan utgöra hälsorisker. I den senaste satsningen mot piratkopierade varor hittades leksaker som inte klarar EU:s säkerhetskrav.

– Kan förstå lockelsen, men kan riskera att inte få varan, kan stoppas, kan innehålla kemikalier, och dessutom stödjer du brottslig verksamhet, säger Per Holgersson är nationell expert på immateriell rätt på Tullverket.

Per Holgersson visar upp några av de beslag som Tullverket gjorde vid senaste tillslag. Förutom att det är piratkopior av kända märkesvaror som skor, väskor och elektronik finns också leksaker och barnkläder.

– Mycket av de piratkopierade produkterna vi stoppar vänder sig till yngre generation, de är ju inte så köpstarka men uppenbarligen är deras föräldrar det. Som köper dem här på nätet.

Vid Tullverkets senaste satsning mot piratkopior i höstas fanns över 1 900 leksaker som hittades i containertrafiken i Göteborg. Bland annat 200 dockor som inte motsvarar EU:s krav på produktsäkerhet.

Advokat Ann Charlotte Söderlund Björk är ordförande för Svenska föreningen mot piratkopiering SACG varnar för att köpa piratkopior.

– Man riskerar att få en farlig vara, man riskerar också när man köper en piratkopiorna att bidra till miljöförstöring, De fabriker och de områden som jag har sett där man tillverkar mycket kopior finns ganska mycket att önska, när det gäller att uppfylla miljöregler, utsläpp och vilka kemikalier som man använder när man till exempel garvar läder, vilka ämnen man använder när man färgar in kläder, plus att man bidrar till kriminella handeln, det finns fruktansvärt mycket pengar att stoppa i fickan.

Per Holgersson på Tullverket visar upp en kopia av märkesjacka i dun som i handeln kostar runt 8 000 kronor.

– Om den här hänger på ett ställ i en affär är det väldigt svårt att se att det är en kopia eller inte. Problemet med den här typen av varor är också att det här upptäcker man inte förrän efter två-tre tvättar eller när man tar på sig jackan när det är kallt ute. Det är då man inser att den här inte var så bra som originalet, säger Per Holgersson.

– För några år sedan stoppade vi en hel del som innehöll fågelfjädrar från Kina i stoppningen. Det var extra allvarligt med tanke på fågelinfluensan som då grasserade borta i Kina. Mycket av de här produkterna är inte bara piratkopior, utan många av dem innehåller ämnen eller rester av ämnen som inte borde få finnas i sådant här, säger Per Holgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".