Oljeborrplattform ute i havet vid Mexikanska golfen. Foto: TT.
Oljeborrplattform ute i havet vid Mexikanska golfen. Foto: TT.

Oljepriset i nivå med värsta krisen

Handlar om överproduktion
1:27 min

Världsmarknadspriset på olja fortsätter att sjunka. Oljepriset tangerar nu de lägsta nivåerna på över fem år. Enligt flera bedömare är botten ännu inte nådd.

Som mest var priset på råolja ned med tre procent under trettondagsafton. Priserna ligger nu på samma nivå som under finanskrisen 2009. Då var prisraset orsakat av en försvagad global ekonomi, i dag handlar det om en överproduktion.

Konsumtionen av olja i världen ökar, men inte tillräckligt snabbt för att hålla uppe priserna när utvinningen i USA växer för varje kvartal. Till den så kallade skifferoljerevolutionen i USA, kan läggas färsk statistik som visar att Ryssland förra året pumpade upp olja i en omfattning som slår det tidigare rekordet från Sovjet-tiden.

Irak, OPEC:s näst största producent, slår också rekord. I december var produktionen i nivå med siffror från Saddam Husseins tid vid makten.

Världens största producent, Saudi-Arabien, kan förändra priset drastiskt, genom att minska sin produktion. Så har skett tidigare, men hittills har saudierna sagt att marknaden får styra, vilket betyder att de behåller sin kvot produktion, i syfte att vänta ut producenter med högre kostnader.

Statistik visar också att intresset att investera i nya oljekällor har minskat kraftigt de senaste månaderna, vilket troligtvis leder till en prisuppgång på lång sikt.

Men på finansmarknaden kan man notera att det nu finns intresse för optioner som ger rätt att sälja olja i sommar för 30 dollar fatet. Det visar att det finns aktörer som tror på ett fortsatt prisfall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".