Arkivbild från 2013 då Rios Montt fälldes för folkmord.
1 av 3
Arkivbild från 2013 då Rios Montt fälldes för folkmord. Domen revs senare upp. Foto: TT
Efrain Rios Montt i mörka solglasögon och på en bår.
2 av 3
Guatemalas ex-diktator Efrain Rios Montt när han anledde till rättegången 5 januari i år. Foto: TT
En kvinna från folkgruppen Maya Ixil som Efrain Rios Montt anklagas för att ha beordrat utrotningen av
3 av 3
En kvinna från folkgruppen Maya Ixil som Efrain Rios Montt anklagas för att ha beordrat utrotningen av. Foto: TT

Misstänkta folkmördarens rättegång uppskjuten - igen

Dömdes 2013 - sen hävdes domen - nu stoppas rättegången
1:20 min

Rättegången mot folkmordsanklagade ex-diktatorn Efrain Rios Montt har återigen suspenderats. 

Igår suspenderades återigen rättegången mot Guatemalas förre diktator Efrain Rios Montt, som står anklagad för folkmord och brott mot mänskligheten under Guatemalas inbördeskrig på 80-talet. Rios Montt dömdes 2013, men försvaret lyckades få domen annulerad och en ny rättegång inleddes igår. Men Rios Montt advokater lyckades återigen skjuta upp processen.

Före detta diktatorer har en häpnadsväckande förmåga att bli dödssjuka precis när de ska ställas inför rätta för sina brott. Pinochet i Chile och Mubarak i Egypten försökte få rättsprocesser upphävda med hjälp av läkarintyg.

Igår var det Efraín Rios Montt tur: han bars in på bår och låg och kved under en frottéhandduk större delen av rättegångens första dag. Men domaren Jeanete Valdez vägrade avbryta förhören.

Rios Montt dömdes 2013 för folkmord. Han ska ha beordrat militären att utrota folkgruppen Maya Ixil under inbördeskriget på 1980-talet. Det var första gången en diktator dömdes för folkmord i sitt eget land. Men strax därefter lyckades försvaret få domen annulerad, och rättegången skulle tas om nu i januari.

In i det längsta har Rios Montts advokater försökt skjuta upp processen, och lyckades till slut även igår, genom att kräva att domaren Janet Valdez avgår från sin post. Hon har skrivit en uppsats om folkmord under sin tid som juriststudent, och försvaret anser därför att hon är jävig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".