Trots den korta valkampanjen i Sri Lanka har det förekommit mycket våld. Paikiasothy Saravanamuttu är oroad över allt våld. Foto:Margita Boström
Trots den korta valkampanjen i Sri Lanka har det förekommit mycket våld. Paikiasothy Saravanamuttu är oroad över allt våld. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Historiskt val i Sri Lanka

"Jag tror det blir mycket jämnt"
2:00 min

Morgondagens presidentval i Sri Lanka är historiskt på många sätt. För första gången kan en sittande president röstas bort. Det var inget president Mahinda Rajapaksa anade då han utlyste valet för ett par månader sedan.

För första gången på länge finns en stark opposition i Sri Lanka. I landets huvudstad Colombo vågar människor återigen prata politik och även kritisera den sittande presidenten öppet.

Ekot träffar Silva, som kör en av alla trehjuliga taximopeder på Colombos gator. Han är helt säker på att landet har en ny president när rösterna är färdigräknade. Den Silva tror och hoppas blir landets nästa president är Maithripala Sirisena.

Det kom som en kalldusch för presidenten när hans egen hälsominister hoppade av regeringen och istället blev president Rajapaksas svåraste politiska motståndare någonsin. Sirisena lyckades snabbt få ihop en stark koalition med nästan 40 olika partier, däribland både det största tamilska och det största muslimska partiet. Dessutom med stöd från landets största buddistiska munkorganisation.

De flesta upplever en trötthet av hur president Rajapaksa knyter allt mer av makten till sig själv som skäl för att istället stödja oppositionen.

Men den knappt månadslånga valkampanjen har kantats av fusk och våld, visar en sammanställning som en frivilliggrupp gjort och som leds av Paikisothy Saravanamuttu.

Det har förekommit både beskjutning och stenkastning mot oppositionens valmöten, men det största fusket har varit presidentens utnyttjande av statliga medel i sin kampanj, säger Saravanamuttu.

Till exempel har man bussat folk till valmöten i statliga fordon, dessutom har de statligt styrda medierna gett nästan allt utrymme för presidenten och dessutom smutskastat oppositionen.

De flesta tror att det kommer att bli ett mycket jämnt val.

– Jag tror det blir mycket jämnt. Men om det blir många som röstar lutar det åt att det blir ett maktskifte, säger Saravanamuttu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".