I alla större branscher minskar konkurserna. Bäst går bevakningsföretag och fastighetsservice. Foto: Jessica Gow/TT
I alla större branscher minskar konkurserna. Bäst går bevakningsföretag och fastighetsservice. Foto: Jessica Gow/TT

Färre konkurser än väntat 2014

Gotland och Jönköpings län har bäst utveckling
1:25 min

Det var färre företag som gick i konkurs förra året än året innan. En minskning med 5,7 procent enligt siffror från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC som ägs av de svenska bankerna.

Utvecklingen följer de senaste årens trend, men var ändå en tydligare minskning än vad UC räknat med säger makrnadschef Roland Sigbladh.

– Vi har haft en stark privatkonsumtion i Sverige som gynnar de branscher som exponerar sina tjänster till privatpersoner. Bland annat i detaljhandeln.

2014 har varit ett bra år för det svenska näringslivet sammanfattar Roland Sigbladh. Många företag nyregistrerardes, medan totalt 6563 företag gjorde konkurs vilket alltså är en minskning jämfört med 2013.

Förra året minskade konkurserna i alla stora branscher. Bäst gick det bla för bevakningsföretag, företag inom fastighetsservice och i detaljhandeln. Trögare har det däremot varit för byggindustrier, även för handel med motorfordon och bilservice.

– Om man tittar på byggindustrier och handel så är det väldigt många aktörer i de branscherna. Och det kan då finnas en överetablering som ger utslagning.

Det finns också tydliga regionala skillnader när det gäller konkurser. Gotland och Jönköpings län har bäst utveckling medan Dalarna och Norrbotten ligger i botten.

UC bedömer att konkurserna kommer att minska även nästa år i ungefär samma takt som i år, säger Roland Sigbladh.

– Det är alltså en minskning med mellan 5 och 6 procent. Ett fortsatt starkt näringsliv, och en fortsatt stakt privat konsumtion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".