Fotbollsstjärnan Oliver Bierhoff är en av ett stort antal kända tyskar som skrivit under uppropet som ifrågasätter Pegidas fientlighet mot muslimer i landet. Foto: Frank Augstein/TT
Fotbollsstjärnan Oliver Bierhoff är en av ett stort antal kända tyskar som skrivit under uppropet som ifrågasätter Pegidas fientlighet mot muslimer i landet. Foto: Frank Augstein/TT

Protesterar mot islamhatet

Kändisprotester i Tyskland mot Pegida
0:57 min

Ett 80-tal tyska kändisar från idrottsliv och kulturvärlden och politiken har startat ett upprop mot den islamkritiska rörelsen Pegida. En av dem är fotbollslandslagets ledare Oliver Bierhoff.

Uppropet, Nein zu Pegida, "nej till Pegida" från de 80 kända tyskarna publiceras i tidningen Bild.

Sedan i höstas genomför Pegida demonstrationer mot vad de kallar islamiseringen av Europa och för minskad invandring.

Den tidigare förbundskanslern, socialdemokraten Helmut Schmidt, en av de 80 säger att Pegidaprotesterna appelerar till "fördomar, främlingsfientlighet och intolerans".

– Det är inte Tyskland, säger Schmidt.

Den förre toppspelaren i fotboll Oliver Bierhoff, numera lagledare för herrlandslaget i fotboll, lyfter fram att Tyskland som vann VM i somras gjorde det med flera spelare i truppen med migrationsbakgrund.

Uppropet i Bild är bara ett exempel på på att en stark motståndsrörelse i Tyskland mot Pegida nu börjar komma.

Som Ekot rapporterade igår har rörelsen hittills inte haft några större framgångar utanför Dresden, motdemonstrationerna i andra städer var mycket större än Pegidademonstrationerna.

Men i Dresden fortsätter rörelsen att dra tusentals demonstranter till sig och nästa måndag planeras ännu en demonstration.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".