Agne Karlsson röjer väg för en av Sydkrafts 20 kilovolts ledningar utanför Broby i Skåne efter stormen Gudrun. Sydkraft hade över 200 000 abonnenter som saknade ström efter stormen Gudrun.
1 av 2
Agne Karlsson röjer väg för en av Sydkrafts 20 kilovolts ledningar utanför Broby i Skåne efter stormen Gudrun. Sydkraft hade över 200 000 abonnenter som saknade ström efter stormen Gudrun. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Röjningsarbete i förstörd skog efter stormen Gudrun i södra Sverige. Rikservisionen anser att försvarets roll vid större kriser som t ex kraftiga stormar är oklar. Foto: Ola Andersson/Scanpic
2 av 2
Röjningsarbete i förstörd skog efter stormen Gudrun i södra Sverige. Rikservisionen anser att försvarets roll vid större kriser som t ex kraftiga stormar är oklar. Foto: Ola Andersson/Scanpic

Fel träd växer upp efter Gudrun

"Skador kan öka i framtiden på grund av det här"
1:47 min

På hyggerna som uppstod där träden blåste ner i stormen Gudrun för tio år sedan växer nu ny skog upp. Men på många platser växer det fel skog.

– Det kommer bli mycket gran och mörka skogar i framtiden också, säger Jonas Bergqvist, skogsskötselspecialist på Skogstyrelsen.

Vad tycker du om det?

– Är det på rätt mark är det positivt, men det är inte bra att det är överallt, säger Jonas Bergqvist.  

Granarna är ett par meter höga och fortfarande kan man skymta sjön som ligger nedanför. Men snart kommer träden vara så höga att sjön inte syns.

Såhär ser det ut på många av de hyggen som uppstod när miljoner träd blåste ner i stormen 2005.

– Det är rätt så typiskt för hur det ser ut, skillnaden här är att markägaren varit noggrann med att röja så ser det inte ut överallt, säger Jonas Bergqvist.

Det växer bra, men på många platser växer fel träd. För trots att 80 procent av det som föll var gran har skogsägarna fortsatt plantera just gran.

Man känner gran. Man vet hur man ska odla gran och det är klart att det innebär en risk att byta trädslag så jag kan förstå skogsägarna också, säger Jonas Bergqvist.

För att få upp ny skog efter stormen Gudrun har det planterats uppskattningsvis en kvarts miljard nya träd.

En klar majoritet har varit gran och på andra plats kom hybridlärk, tätt följt av tall och därefter olika lövträd.

Det har planterats gran där det borde planterats andra träd kan få konsekvenser framöver.  

– Ökad risk för rotröta, ökad risk för barkborreangrepp och ökad risk för stormskador om det står på marker där det kan bli röta. Det är många skador som kan öka i framtiden på grund av det här, säger Jonas Bergqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".