Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Marie Ullnert/Sahlgrenska. (CC)
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Foto: Marie Ullnert/Sahlgrenska. (CC)

Sahlgrenska: Vården bättre utan hyrläkare

"Kan inte fortsätta konkurrera med varandras psykiatriker"
2:03 min

Var fjärde psykiatriker på landets universitetssjukhus är hyrläkare, enligt Ekots sammanställning som vi rapporterat om tidigare i dag. Sveriges kommuner och landsting, SKL menar att det går ut över patienterna, men på Sahlgrenska har man lyckats lösa problemet.

Uppemot 25 procent av psykiatrikerna på universitetssjukhusen är inhyrda läkare. Det visar en sammanställning från Ekot som vi rapporterat om tidigare i dag. Ett undantag är Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg där man för två år sedan beslöt att man skulle införa ett stopp för att ta in hyrläkare vilket fått positiva konsekvenser för patientvården.

– Vi är extremt nöjda med att det här beslutet togs av förvaltningsdirektören, det var ett modigt beslut och ett klokt beslut och det har varit bra till allra största delen. Vi hoppas att det ska fortsätta och att man dessutom ska våga utvidga det till andra specialiteter, vi menar att vi är föregångare och att man behöver titta och lära sig av det vi har gjort, säger Hugo Wallén, verksamhetschef på beroendekliniken på Sahlgrenska.

Patienter inom psykiatrin har ett stort behov av långsiktigt samarbete med en psykiatriker för att kunna reda ut vilken medicinering och vilken behandling som ska ges. Ing-Marie Wiesegren, nationell samordnare för psykiatrin på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, menar att fler hyrläkare inom psykiatrin gör vården patientosäker. Hon menar att det behövs ett gemensamt nationellt beslut att sluta ta in hyrläkare inom framförallt psykiatrin.

Rebecca Anserud har haft ett sextiotal olika psykiatriker och fått 35 olika medicineringar sedan hon fick diagnosen att hon är bipolär för sju år sedan.

– Att sitta och förklara för nya läkare om och om igen, det här är min historia, så insjuknade jag och så vidare. När man inte mår bra är det väldigt jobbigt att hela tiden måsta upprepa sig, Rebecca Anerud.

Försöket i Västra Götalands region, där Sahlgrenska ingår, täcker fyra stora sjukhusgrupper. På Sahlgrenska hade man initialt cirka 20 procent hyrläkare. I dag har man inga. Men på grund av den mycket stora bristen på specialistläkare har beslutet både fått positiva och negativa konsekvenser. Specialistutbildningen, ST, är en av dem.

– Vi på Sahlgrenska menar att  en nyckel till att få ordning på bristsituationen är att man inrättar fler ST-tjänster för läkare så att vi får fler psykiatriker i slutändan. Vi kan inte fortsätta  konkurrera med varandras psykiatriker hela tiden, vi blir inte fler av det, säger Hugo Wallén på Sahlgrenska.

Hur lyckades ni rekrytera?

– Vi gjorde allt från utlandsrekryteringar till att skapa en slags karriärsstege för psykiatriker för att göra läkarrollen attraktivare och mer möjlig att ha. Nu har vi fler fastanställda än tidigare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".