Egyptens president Sisi deltar i en koptisk julaftonsmässa. Foto Nariman El-Mofty AP/TT
Egyptens president Sisi deltar i en koptisk julaftonsmässa. Foto Nariman El-Mofty AP/TT

Egyptens presiden deltog i kristen koptisk mässa

Önskade God Jul
2:29 min

Den egyptiske presidenten al-Sisi har som förste president deltagit i en koptisk julmässa.

Idag firas jul i den ortodoxa kyrkan, så även i det turbulenta Egypten där de kristna Kopterna utgör minst 10% av befolkningen. Kopterna har utsatts för omfattande våld, massakrer, attentat och nedbrända kyrkor de senaste åren. Men i natt blev president Abdel Fattah al-Sisi den förste egyptiske presidenten någonsin att delta i en koptisk julaftonsmässa till kyrkobesökarnas jubel.

Mitt i julmässan i Sankt Markus-katedralen i Kairo sent igårkväll, gjorde presidenten entré. Församlingen jublade, applåderade och busvisslade. Det är första gången en egyptisk president deltar i en koptisk julmässa och för den kristna minoriteten är det av stor betydelse att presidenten kommer och ställer sig längst fram vid den koptiske påven Tawadros IIs sida för att önska landets kristna God Jul:

– Jag vill inte avbryta er mässa, men jag ville komma hit för att önska er en God Jul, sa president Sisi.

Egyptens kristna drog en kollektiv suck av lättnad när det muslimska brödraskapet avsattes för ett och ett halvt år sedan - av dåvarande general Sisi - och den koptiska kyrkan har sen dess varit ovanligt frispråkig i sitt stöd för militären och president Sisi.

Kopterna blev också omedelbart måltavla när bördraskapets störtades från makten. Samma dag som militärens attack och blodiga massaker mot det muslimska brödraskapets stora demonstration på Rabaa al Adawiya-torget i Kairo, brändes ett stort antal kyrkor ned i södra Egypten.

Men kopternas utsatthet går längre tillbaka än brödraskapets tid vid makten. Under flera decennier har det till exempel varit näst intill omöjligt för Egyptens kristna att få bygglov för nya kyrkor.

Enligt människorättsorganisationer har kopter diskriminerats inför lagen, och det blodiga bombattentatet mot en kyrka i Alexandria - då 23 människor dödades, ägde rum före Egyptens revolt för fyra år sedan.

Många kristna i den yngre generationen är också djupt besvikna över påvens stöd för president Sisi och militären. De kan inte glömma att det var militärens pansarfordon som mejade ner unga koptiska demonstranter på hösten 2011 då 27 människor dödades.

Det återstår att se om president Sisis historiska julhälsning kommer att leda till några stora förändringar, men som symbolhandling är det historiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".