Jean Cabut, aka Cabu, Francois Cavanna, Philippe Val och Georges Blondeaux aka Gebe i tidningen Charlie Hebdos redaktion i en bild från 1992. aka Cabu är en av de dödade i dagens attentat mot tidningen. Foto: Pierre Verdy AFP/TT
1 av 2
En arkivbild på fyra av Charlie Hebdos tecknare. aka Cabu, tvåa från vänster, är en av de dödade i dagens attack. Foto Pierre Verdy AFP/TT
Attackerade satirtidningen Charlie Hebdos omslag. Foto: TT
2 av 2
Attackerade satirtidningen Charlie Hebdos omslag. Foto: TT

Omdebatterade satirteckningar i Charlie Hebdo

Slår mot alla religioner
1:26 min

Dagens terrordåd mot den franska satirtidningen är inte det första, och tidningen har ofta varit omdebatterad. Fyra av Frankrikes mest kända tecknare miste livet när magasinet Charlie Hebdo angreps av terrorister.

Påve Benedict den sextonde i en het omfamning med en vatikanvakt, en ortodox jude som kysser en nazistsoldat, en skämtteckning där profeten Muhammed säger "hundra piskslag för den som inte dör av skratt". 

Det är några exempel på omstridda illustrationer och omslag från den franska satirtidskriften Charlie Hebdo. En tidning som säger sig slå lika friskt mot alla religioner, och som gång på gång har hävdat den franska yttrandefriheten som sitt skydd för en ofta grovkornig och provokativ satir.

Dagens terrordåd är inte det första som drabbat tidningen. I november 2011 utsattes redaktionen för en brandbomb efter att ha satt en karikatyr av Muhammed på omslaget och utnämnt honom till gästredaktör.

Fyra av Frankrikes främsta tecknare var bland offren:

"Charb": Stéphane Charbonnier, 47. Medarbetare sedan 1992. Känd för vanvördiga karikatyrer av politiker och andra. Levde under polisskydd sedan tidningen publicerade en Muhammedteckning 2011. Angriparna uppges ha frågat särskilt efter honom.

"Cabu": Jean Cabut, 76. Hade udden på sin penna riktad mot allt och alla: presidenter, militär och religioner. Hans mest långlivade skapelse kallades "Beaufs" (som ungefär betyder "Tölpar"), karikatyrer där Cabu fångade dumhet han observerade i det franska folkdjupet. Levde under hot för egna profetkarikatyrer.

"Wolinski": Georges Wolinski, 80. Legendarisk långt innan Charlie Hebdo grundades i slutet av 60-talet. Född i Tunisien med italiensk mamma och polsk pappa, som mördades när Wolinski bara var ett par år. På 60-talet verkade han i en publikation kallad Hara Kiri; när myndigheterna stängde den startade han och hans kolleger Charlie Hebdo. Han återvände dit 1992 efter några år som frilans för större tidningar. Har också gett ut egna seriealbum.

"Tignous": Bernard Verlhac, 57. Mindre känd än de övriga, men väletablerad i fransk press.

Förutom tecknarna fanns bland dödsoffren också den populäre ekonomen Bernard Maris, 68, som skrev ledare i Charlie Hebdo och dessutom var radiokommentator.

Charlie Hebdo var också en av de internationella tidningar som tryckte Jyllandspostens Muhammedkarikatyrer 2006. Och 2012 publicerade man skämtteckningar på Muhammed naken i komprometterande ställningar.

I en intervju 2011 så säger tecknaren bakom signaturen Luz, att man på tidningen ser sig som vilka journalister som helst, det är bara det att man använder sig av skämtteckningar när man berättar om nyhetsläget.

Tidningen, som har en upplaga på 90 000 exemplar, lever främst på lösnummerförsäljning. Och en del av de allra mest kontroversiella numera anses som storsäljare.

– Jag kan inte förstå hur människor kan attackera en tidning med tunga vapen. En tidning är inte ett krigsvapen, säger Charlie Hebdos chefredaktör Gerard Biard, enligt AP.

Strax innan attacken skrev tidningen sin sista tweet där IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi figurerade i en teckning. Mindre än en timme senare hade tio av dess medarbetare skjutits till döds. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".