Väcker frågor om självcensur

Tankar blir inte tänkta
1:54 min

Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar Utan Gränser, tycker att dagens attack väcker frågor om följder för mediers säkerhet och gränserna för självcensur.

– På kort sikt kan journalister komma att distansera sig från den verklighet som de ska bevaka, säger Jonathan Lundqvist. Och han ser på sikt också en fara med journalistisk självcensur.

– Det är den censur som man ser mellan huvud och tangentbord. Sådant som vi ibland omedvetet väljer att inte skriva om, eftersom det skulle kunna innebära risker för familj eller kollegor.

Men det handlar inte bara om artiklar som inte blir skrivna, säger han:

– Det är diskussioner som folk inte har med varandra, och det är tankar som inte blir tänkta i ett politiskt sammanhang som förutsätter en fri och öppen diskussion. Därför är det attack på hela det öppna samhället.

En annan fråga är vilket ansvar redaktioner och journalister har för det som publiceras.

– Redaktörens val av vad som kan publiceras är något helt annat än vad lagen medger. Det är viktigt att inte försöka begränsa lagarna och yttrandefriheten. Man ska komma ihåg att man inte måste köpa och läsa tidningen, man behöver inte gilla det man läser. Man kan skriva ett brev, eller starta en egen tidning men man kan inte hindra någon annan från att publicera, säger Jonathan Lundqvist på Reportrar utan gränser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".