Franska polisens insatsstyrka i staden Charleville-Mezieres i nordöstra Frankrike. Foto: AFP
Franska polisens insatsstyrka i staden Charleville-Mezieres i nordöstra Frankrike. Foto: AFP

Insats i Reims i jakt på skyldiga för attentatet i Paris

18-åring överlämnade sig till polis.
0:46 min

Den yngste av de tre misstänkta för terrordådet i Paris har överlämnat sig till polisen, uppger källor för AFP. Franska elitstyrkan Raid deltar i en anti-terror-operation bland annat i staden Reims nordöst om Paris efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo på onsdagen då tolv personer sköts ihjäl.

Franska medier uppger att de tre misstänkta för attacken mot satirtidningen är identifierade. Det ska handla om två bröder, 32 och 34 år gamla, och en 18-åring. Det ska vara den sistnämnde som överlämnat sig själv till polisen.

Enligt AFP:s källa ska han ha överlämnat sig klockan 23 på kvällen, efter att 18-åringen sett sitt namn cirkulera på sociala medier. En annan källa bekräftar för AFP att mannen gripits.

Tusentals poliser deltar i jakten på de misstänkta och under natten genomför den nationella elitenheten inom den franska polisen, Raid, en operation i Reims i nordöstra Frankrike som en del av insatsen. Antingen kommer misstänkta att gripas eller "så kommer det att bli en konfrontation", säger en medlem av insatsstyrkan till AFP och uppmanar journalister på plats att vara "vaksamma".

Det var vid 11.30-tiden på onsdagen som maskerade och med automatvapen beväpnade män attackerade den franska satirtidningen Charlie Hebdo i centrala Paris. Minst tolv personer dödades och många skadades. Gärningsmännen flydde från platsen i en bil efter attentatet.

Enligt Frankrikes president François Hollande råder det inget tvivel om att attacken mot tidningen var ett terrordåd. Säkerhetsnivån höjdes till den högsta nivån i Parisområdet efter attacken.

Samtidigt som jakten på de skyldiga pågick samlades under onsdagskvällen hundratusentals personer på olika platser i Frankrike för att visa sitt stöd för offren, deras anhöriga och för satirtidningen Charlie Hebdo. Många med skyltar med orden "Je suis Charlie" - "Jag är Charlie" - till stöd för tidningen.

I Paris samlades fler än 35 000 personer på Place de la République i en manifestation, och Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Beatrice Janzon var på plats.

– Tusentals människor har varit här under flera timmar i kväll, människor har klättrat upp på statyn här på Place de la République och tänt marschaller och bilder på journalisterna är fastsatta på statyn. Så det är en stämningsfull kväll, det är chockat och bedrövat, men också sammanhållning, säger Beatrice Janzon.

När Frankrikes president François Hollande talade till nationen under onsdagskvällen deklarerade han att torsdagen skulle bli en nationell sorgedag i landet. Budskapet i hans tal var att frihet är alltid starkare än barbari och vikten av att stå enade.

– Detta ska inte få hända, vi måste stå enade, sa Hollande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".