Kvinna som håller ett ljus och en skylt med texten "Je suis Charlie", jag är Charlie. President Holland i sitt tv-tal. Foto: TT.
Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Nationell sorgedag i Frankrike

Holland: Hela republiken är hotad
1:27 min

Frankrike vaknar i dag till en nationell sorgedag efter terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo igår. President François Hollande höll igårkväll ett tal till nationen där han hedra offren och kallade dem hjältar.

Frankrike är i sorg och den franska flaggan, trikoloren, kommer nu att halas på halv stång i tre dagar, sade den franske presidenten François Hollande igårkväll.

Det kommer också att hållas en tyst minut, en minnesstund, på alla offentliga platser mitt på dagen i dag. Franska skolor och universitet följer efter. Den katolska kyrkan har beslutat att ringa i klockorna i Notre Dame också klockan tolv.

Frankrike är i chock, men president Hollande manade igårkväll till enighet. Han upprepade det flera gånger, att fransmännens starkaste vapen är att stå enade.

François Hollande sa att det är hela Republiken som är hotad, och menade underförstått att dådet inte bara drabbade de döda, skadade och anhöriga utan hela landet.

Han manade fransmännen att vara toleranta, något som är en känslig fråga med en växande islamofobi och ett främlingsfientligt parti Nationella Fronten som går framåt.

– Frihet kommer alltid att vara starkare än barbariet, sa han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".