Arabvärlden fördömer dådet mot Charlie Hebdo

2:19 min

Terrordådet mot franska satirtidskriften Charlie Hebdo har fördömts i hela världen, så också i arabvärlden, rapporterar Cecilia Uddén.

Till exempel har Al Azhar, sunniislams viktigaste lärosäte, utan förbehåll tagit avstånd från dådet. Jihadistsajter som står IS och al Qaida nära, hyllar dådet, medan det muslimska brödraskapet fördömer - vilket lett till kritik bland sympatisörer.

Fördömanden väller in från stater, institutioner och intellektuella i hela den arabiska och muslimska världen. Under hashtagen "inte i mitt namn", uttrycker många enskilda muslimer sin bestörtning med kommentarer som "min profet har inga ömma tår", "det här är en attack på alla muslimer", "ni som gjort detta är en skam för min religion".

Också det Muslimska brödraskapet fördömer dådet på sitt twitterkonto, men det har i sin tur lett till besvikna reaktioner från vissa av gruppens sympatisörer som till exempel skriver "de attackerade vår profet och förtjänar därför att dö" eller "varför fördömer ni, lär ni er aldrig att de ändå inte tycker om er? Ni behöver inte be om ursäkt för allting".

Men här i Egypten, där brödraskapet är terrorstämplat och förbjudet, har statliga medier antytt att det var brödraskapet låg bakom dådet mot Charlie Hebdo, och en teve-programledare hade svårt att dölja sin skadeglädje när han sa att "nu får europeerna dricka ur samma glas som vi".

– Européerna har kritiserat oss egyptier för att vi störtade brödraskapet, säger programledaren Tamer Amin, men nu kanske de förstår varför vi var tvungna att rädda Egypten undan islamismen.

Men dessa fördömanden innebär inte att någon tidning i Arabvärlden vågar publicera Charlie Hebdos satirteckningar av till exempel profeten Muhammed.

Övertygelsen att yttrandefriheten måste begränsas är utbredd. Men det också många kommentatorer som påpekar att författare, intellektuella, och satiriker i arabvärlden ständigt är utsatta för hot och risker.
Satiriker i Irak, författare och intellektuella i Egypten har utsatts för attentat och mördats. Gör inte detta till en kuturell fråga mellan oss och västvärlden, skrev en debattör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista