Foto: Louise Nordström/TT.
På torget La République i Paris uppmärksammas terrorattackens offer. Foto: Louise Nordström/TT.

Oro bland svenska muslimer efter attentatet i Frankrike

"Våldsdåd av individer projiceras på hela gruppen"
2:10 min

I Frankrike i dag har flera moskéer attackerats som ett förmodat svar på gårdagens attentat mot satirtidningen Charlie Hebdo. Även bland svenska muslimer finns nu en oro för hämndaktioner.

Det är väldigt frustrerande, menar Elvir Gigovic som är ordförande för Sveriges muslimska råd.

– De våldsdåd som begås av enskilda, grupper eller individer, det projiceras sedermera på hela gruppen. Där gruppen kollektiviseras, hålls ansvariga för det ena eller det andra och avhumaniseras. Vilket då legitimerar då de här angreppen, säger Elvir Gigovic.

Elvir Gigovic beskriver känslan som en utpressningssituation, och blir frustrerad över hur människor kan koppla samman extremister med en hel grupp troende människor. Efter den senaste raden av misstänka mordbränder mot svenska moskéer är han orolig över att attentatet i Frankrike kan trigga ytterligare. Uttalade hot har han redan sett på nätet, även på svenska sidor.

– Uppmaningar på nätet, uppmaningar till rena våldsdåd och hämndaktioner mot muslimer, säger Elvir Gigovic.

Uppmärksammade händelser som den i Frankrike i går ökar historiskt sett risken för hot och angrepp mot exempelvis muslimer. Det säger Göran Larsson, professor i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet, som förra året var med och kartlade främlingsfientliga handlingar mot trossamfund.

– Tidigare händelser såsom 11:e september, vad som händer i mellanöstern, Israel och Palestina. Det tycks då leda till en ökad risk för att individer som sammankopplas med de här religionerna, platser eller byggnader utsätts för verbala påhopp eller hot. Och attacker, säger Göran Larsson.

Samhället och svenska myndigheter har nu ett ansvar att skydda trossamfunden, säger Elvir Gigovic vid Sveriges muslimska råd. Han är just nu i kontakt med flera förbund även utanför deras egen paraplyorganisation.

– Många känner instinktivt att man behöver tänka till runt säkerheten nu. Men vad det kommer att innebära nu närmast konkret det kan jag inte förutse fullt ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".