Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

Kritiken ökar inom Moderaterna

"Räknar med livlig debatt inom partiet"
2:08 min

I helgen väntas Anna Kinberg Batra bli vald som ny partiledare men inom partiet höjs nu ännu fler kritiska röster vad gäller den så kallade decemberöverenskommelsen. Nu kommer kritik även inifrån den moderata riksdagsgruppen.

– Jag tror att det är många som tappar förtroende för oss folkvalda, säger Isabella Hökmark, moderat riksdagsledamot från Stockholms län.

Ända sen den 27 december har det varit en flitig debatt om den så kallade decemberöverenskommelsen, och vad den egentligen betyder för svensk politik. Inom Moderaterna har den kritik som framförts framför allt kommit från tidigare partitoppar, Men nu kommer nu även invändningar inifrån från den moderata riksdagsgruppen. Även fd partiledaren Bo Lundgren ansluter sig till dem som nu öppet kritiserar uppgörelsen.

Bo Lundgren tror att det kommer att bli ett hårt tryck från allianspartiernas medlemmar när de borgerliga riksdagsledamöterna vid vårbudgeten tvingas lägga ner sina röster och släppa fram en rödgrön politik. 

Ekot har talat med politiker både på lokal, regional och riksnivå, och de allra flesta står bakom överenskommelsen. Men många beskriver också att det finns delade känslor inom partiet, men att överenskommelsen ses som en väg ut ur ett parlamentariskt död-läge. 

– Det finns alltid många sätt att lösa ett bekymmer men jag tror ändå att vi får ha respekt för att i nuläget är detta ett av de bättre sätten att få stabilitet, säger Ing-Marie Hansen Paulsson, förbundsordförande för Moderaterna i Jönköpings län.

Riksdagsledamoten Isabella Hökmark tror inte att decemberöverenskommelsen kommer att diskuteras i morgon på Moderaternas extrastämma, men därefter räknar hon med en livlig debatt inom partiet.

– Ja, jag förväntar mig att vi kommer att få en diskussion i riksdagsgruppen och stämmor och så vidare. Inte nu när vi ska välja ny partiledare, men senare så att alla alliansens partiledare tar till sig av den här kritiken som faktiskt finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".