Björn Söder polisanmäld för Facebookinlägg

1:29 min

Riksdagsledamoten Veronica Palm (S) har polisanmält andre vice talman Björn Söder (SD) för en kommentar om attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Palm vill få prövat om uttalandet är hets mot folkgrupp.

– Jag tycker att det är kränkande och skulle vilja att det prövas mot lagen om hets mot folkgrupp som tydligt säger att den som sprider uttalanden som hotar eller uttrycker missaktning för en eller flera folkgrupper är ett brott, säger Veronica Palm, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Det var efter attacken mot satirtidningen Charlie Hebdo som Björn Söder kommenterade händelsen på socialmediesajten Facebook, där han skrev citat: "Fredens religion har visat sitt ansikte".

Veronica Palm menar att det är kränkande att Björn Söder i sin kommentar insinuerar att det finns ett samband mellan att vara muslim och att vara terrorist.

Björn Söder säger att han inte kan förstå upprördheten över kommentaren.

– Islamism är en politisk inriktning av islam. I ett demokratiskt land ska man givetvis få kunna kritisera en religion eller en politisk inriktning av religion, säger han.

Veronica Palm hoppas nu att en åklagare ska granska Björn Söders uttalande för att pröva om det kan ses som hets mot folkgrupp eller inte, och hon menar att det är särskilt viktigt att pröva uttalandet med tanke på Söders höga position i samhället. 

– Alla människor som kränker andra människor är ett problem och det är etiskt oförsvarbart. Är man dessutom partisekreterare och andre vice talman för ett riksdagsparti så riskerar det att göra att det har större effekt och att hans uttalande kan ha en normerande effekt i samhällsdebatten, säger Veronica Palm.

Olof Ruin, professor i statsvetenskap, reagerar på vad Söder skriver och kallar det "olämpligt, chockerande och pinsamt för Sverige", uppger TT.

– Det är förfärligt. Det är på allt vis kontraproduktivt när galna personer uppfattas som representanter för en hel religion, det skapar ju bara ytterligare konflikter, säger Ruin till dn.se.