Sri Lankas nyvalde president
1 av 3
Sri Lankas nyvalde president Maithripala Sirisena. Foto: AFP.
Stolta valarbetare bär bort valurnorna i Sri Lanka. Foto: Margita Boström/SR
2 av 3
Stolta valarbetare bär bort valurnorna i Sri Lanka. Foto: Margita Boström/SR
Stolta valarbetare bär bort valurnorna i Sri Lanka. Foto: Margita Boström/SR
3 av 3
Stolta valarbetare bär bort valurnorna i Sri Lanka. Foto: Margita Boström/SR

Ny president vald på Sri Lanka

"Vi behöver en förändring"
2:10 min

Sri Lanka vaknade upp idag med en ny president. Trots att alla röster inte ännu är räknade så har Mithripala Sirisena en ointaglig ledning och Mahinda Rajapaksa har medgett att han förlorat valet.

Enligt Rajapaksas talesperson har den forne presidenten i en symbolisk gest redan tömt kontoret i presidentpalatset i centrala Colombo.

– Presidenten har medgett att han förlorat och han böjer sig för folkets vilja. Han också kommer att göra allt så att övergången till landets nya ledning blir lugn, sa talespersonen.

Det har funnits en oro för att Mahinda Rajapaksa inte så enkelt skulle lämna ifrån sig makten utan försöka hålla sig kvar. Han har nu på morgonen haft möten med oppositionen som garanterat familjen Rajapaksa säkerhet.

Ännu har Mithripala Sirisena inte gett någon kommentar till resultatet och han är fortfarande kvar i sitt privata hem öster om Colombo.

Trots att 175 personer gripits och en person har dött under den knappt månadslånga valkampanjen så har det ändå beskrivits som det mest fredliga valet i Sri Lankas historia.

Innan valet var oron att folk, till största delen tamiler, i den norra kraftigt militariserade delen av landet inte skulle våga gå ut och rösta, den oron kom helt på skam. I staden Jaffna gick över 71 procent och lade sin röst, dom allra flesta röstade på Sirisena som fick 78 procent av rösterna där mot Rajapaksa som fick knapp 20.

Tamilerna utgör cirka 13 procent av landets befolkning och vid en splittring bland majoritetsbefolkningen singaleser så skulle tamilernas röster kunna avgöra. Men nu verkar det som om även många singaleser ville ha en förändring och det var också vad de flesta sa när de kom ut från vallokalerna igår.

– Det är aldrig bra när någon försöker hålla sig kvar vid makten länge. Vi behöver en förändring här i Sri Lanka, sa en man som vår korrespondent träffar utanför en vallokal.

Senare idag väntas Mithripala Sirisena sväras in och därmed börja det arbete han sagt är prioriterat. Att åter fördela makten mellan presidenten och parlamentet och att polis och rättsväsende åter ska bli fristående myndigheter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".