Islamic center i Malmö.
1 av 2
Islamic center i Malmö. Foto: Anna Bubenko
mamen Roland Vishkurti, vid Islamic center i Malmö.
2 av 2
mamen Roland Vishkurti, vid Islamic center i Malmö. Foto: Anna Bubenko

Franska terrordramat i fokus under fredagsbönen

"Vi måste säga det till att alla männsikor"
1:44 min

I moskéer i Frankrike i dag har morden på Charlie Hebdo fördömts i dag under fredagsbönen, även i många moskéer i Sverige har händelserna tagits upp i dag. Ekot besökte Islamic center i Malmö på fredagsbönen i dag.

Det var fullsatt i Islamic centers stora vita moské i Malmö i dag. I predikan talade imam Roland Vishkurti om de goda handlingar som en muslim ska göra i sitt liv.

Han tog upp angreppen mot moskéer i Sverige, och terrormorden i Frankrike. Besökaren Karima Rharbaoui tyckte att det var viktigt att frågan togs upp:

– Det är förbjudet att döda folk, så det spelar ingen roll vilken religion de är eller vad de har gjort. Det kommer gud som ska straffa dem, så det behövs inte att vi straffar varandra.

Vlora Racai var också en av besökarna idag:

– En tro är en tro, oavsett om det är kristen, jude eller någonting. Man tror ju på något gott. Människor som gör något sådant är ju bara sjuka människor. Det är onda, kriminella, hade jag sagt. Oavsett var det kommer ifrån.

Imamen Roland Vishkurti berättar att det händer att han folk som har lockats av extremister - och att han då förklarar vad islam är. Han är rädd att händelserna i Frankrike kan göra det svårare för muslimer i Sverige.

– Vi måste säga det till att alla männsikor. Vi har ingeting att göra med den. Vår religion, vad betyder islam? Det betyder frihet och frid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".