Tandläkare och patient. Foto: Linda Forsell/TT.
Olika faktorer kan avgöra för hur tandhälsan ser ut, enligt Socialstyrelsens tandhälsoregister. Foto: Linda Forsell/TT.

Äldres tandhälsa varierar i landet

"Det kan ha att göra med vilken typ av tandvård man fått under åren"
1:41 min

Det är stora geografiska skillnader över hur tandhälsan bland äldre ser ut visar uppgifter från Socialstyrelsens tandhälsoregister. I Danderyd och Lidingö hade 80-89 åringarna år 2013 dubbelt så många tänder kvar som jämnåriga i Arvidsjaur och Pajala.

– Fördelningen här visar att det finns skillnader på landstings- och kommunnivå när det gäller tandhälsa. Alltså hur många tänder man har kvar i munnen, säger Andreas Cederlund, sakkunnig inom tandvård vid Socialstyrelsen.

I Danderyd, Lidingö, Ekerö och Täby bor de gamla som har flest egna tänder kvar i munnen. 24 stycken bland de mellan 80-89 år, enligt nyhetsbyrån Siren som tagit fram ett medianvärde efter en genomgång av tandhälsoregistret. Det är dubbelt så många tänder som jämnåriga har kvar i glesbygdskommuner som Malå, Pajala och Arvidsjaur och det geografiska mönstret är om än inte lika tydligt det samma för 70-79 åringarna.

– Det kan ha att göra med vilken typ av tandvård man fått under åren. Och hur man valt att ta hand om sina tänder. Men det kan också ha betydelse för huruvida tillgång till tandvård i olika delar av landet är en faktor av betydelse. Det vet vi inte riktigt, säger Andreas Cederlund.

Det är känt sedan tidigare att socioekonomiska faktorer som högre utbildning och högre inkomst hänger ihop med generellt bättre tandhälsa. Men trots de geografiska variationerna är det svårt att slå fast att glesbygdsbor generellt sett har sämre tandhälsa jämfört med boende i storstäderna. Tandhälsoregistret säger inget om de som valt att inte gå till tandläkaren eller något om hur personerna i registret levt sina liv, konstaterar Andreas Cederlund:

– Vilket gör att man kan ha flyttat under sin livstid och de här uppgifterna visar ju var man befinner sig just nu. Det kan nog behövas ytterligare analyser för att besvara just den frågan.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".