Installation av nya elmätare. Foto: Bertil Ericson/TT.
Energislösande produkter kan bytas ut för att spara el. På bilden installeras nya elmätare i ett hus. Foto: Bertil Ericson/TT.

Minskad energianvändning i Sverige

"Man får ett nytt tankesätt"
2:23 min

Vi använder allt mindre energi i våra bostäder. Under 2000-talet har energianvändningen i bostäder och lokaler minskat med 14 procent visar nya siffror från Energimyndigheten.

– Det är en fantastisk utveckling att vi nått så långt som till 14 procent. Och jag märker att det finns en stor acceptans bland många aktörer på marknaden att försöka driva den här utvecklingen ännu fortare, säger Tomas Berggren som är expert på energieffektivisering på Energimyndigheten.

Energianvändningen i Sveriges bostäder och lokaler har minskat med 14 procent under 2000-talet. Från 147 terawattimmar år 2000 till 127 terawattimmar förra året, enligt Energimyndigheten. Minskningen kan framförallt ske i samband med en renovering när energislösande produkter helt kan bytas ut. Men det handlar också om att göra själva driften mer energisnål.

I ett lägenhetshus i Sollentuna står Tom Pollars och mäter temperaturen med en värmekamera.

– Till exempel kan jag nu se med värmekameran att temperaturen på insidan av den här porten bara är 12 grader, men elementet är mycket hett, det visar att trapphuset läcker ut mycket energi. Därför har vi bestämt oss för att byta ut alla de här portarna.

På Sollentunahem har man genom riktade insatser lyckats få ner energiförbrukningen med 20 procent. Och satsningarna fortsätter genom att utrymmen och dörrar som läcker värme tas bort, berättar fastighetsvärden Tom Pollars:

– Man får ett nytt tankesätt. För några år sedan hade jag inte haft en tanke på att byta ut de här gamla portarna, men om man också tittar den energivinst man kan göra hamnar det i ett annat läge. Alltså, vi kanske vinner tillbaks investeringen inom 10-15 år och då kan man byta ut portarna utan att känna att det är en onödig insats, säger Tom Pollars.

Men trots att energianvändningen nu går ner går det fortfarande för långsamt för att kunna nå uppsatta mål enligt Energimyndigheten.

År 2008 satte regeringen upp flera energipolitiska mål som grundade sig i direktiv från EU. Bland annat handlade det om att minska den totala energianvändningen till 2020 med 20 procent. Enligt Energimyndigheten kommer det målet inte helt kunna nås. Prognosen ligger istället på 18 procent.

När det gäller byggnader så skulle branschen kunna jobba ännu mer på sin energieffektivisering för att hjälpa till att få ner den totala användningen. I samband med en renovering är det möjligt att så mycket som halvera energianvändningen, enligt Tomas Berggren på Energimyndigheten:

– Jag skulle tippa på att när man gör sina renoveringar så minskar man just nu sin energianvändning med 10-20 procent, men det finns möjlighet att minska med minst 50 procent och det är den kunskapen vi måste sprida till alla. Det finns en otroligt stor potential, både vad gäller teknik och ekonomi. Men vi måste öka kunskapen för att lyckas få ner användningen ännu mer, säger Tomas Berggren.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".