Utökade varningar för storm och snö

Kraftiga vindar och rikligt snöfall ställer till det på många håll i landet och färjor har ställts in. SMHI utökar sina klass 2-varningar till att gälla delar av Dalarna, Gävleborg och hela Götaland.

– Det gäller vindbyar i söder och snöfall i norr, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Först gällde klass 2-varningarna för kraftig vind hela västkusten, Öland och Gotland. Nu har de utvidgats till att omfatta hela Götaland.

– Det finns en risk för stormbyar i stora delar av Götaland, framför allt i kväll och i natt, säger Andersson.

Klass 2-varningar gäller även i Dalarnas och Gävleborgs län, där det väntas stora mängder snö. I Gävleborgs kustland kan det bli kraftig vind mot land.

– Det kan ställa till problem med drivbildning, säger Andersson.

Stena Line har ställt in färjan från tyska Sassnitz till Trelleborg i eftermiddag och avgången åt andra hållet på söndag morgon.

Sofiero slott håller stängt under helgen på grund av risk för nedfallande grenar i slottsparken, skriver Helsingborgs Dagblad.

Samtidigt sprider sig ett nederbördsområde in över landet i form att regn i Götaland och snö i Svealand och Norrland.

I Svealand är det snöfallsvarningar på många håll, kraftigast i just Gävleborgs och Dalarnas län.

Även i Jämtlandsfjällen väntas tilltagande ostvind och snöfall.

Under dagen stiger temperaturerna, framför allt i Götaland. På morgonen ligger temperaturerna kring nollan, men hamnar senare på plus. Längre norrut är det minusgrader som gäller. Till i morgon letar sig åter kallare luft in över landet.

– I kväll och i natt ser det ut att va fortsatt blåsigt i landets södra del och snöfallet kan på många håll hänga kvar. Men det ser ändå ut att avta när vi går in vidare under söndagsdygnet.

TT

Klass 2-varningarna gäller nu:
Skagerack, Kattegatt, Öresund, Sydöstra Östersjön, Skåne, Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar, Öland, Gotland, Jönköping, Västra Götaland, Bohuslän, Göteborg, Sjuhäradsbygden, Göta älv, Vänern, inre Dalsland, Norra Västergötland, Östergötland, Dalarna samt Gävleborg (inland och kustland).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".