Tomas Ramberg, Sveriges Radio Ekot, november 2014. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.
Ekots Tomas Ramberg kommenterar. Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Kommentar: Det här blir Kinberg Batras viktigaste frågor

Tomas Ramberg om Anna Kinberg Batra som ny partiledare för Moderaterna
1:54 min

Den nyvalda moderatledarens första uppgift blir att få stopp på den gammelmoderata revanschlusta som fått ny luft under vingarna efter decemberöverenskommelsen.

Den pågående interndebatten handlar på ytan om julavtalet med regeringen men har av bara farten lyft på locket till länge uppdämda debatter om arbetsrätt, försvarspolitik, skatter och invandringspolitik.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

De som egentligen aldrig tyckt om den nymoderata politiken har låtit sig nöjas med att den gjorde partiet valbart. Tack vare Reinfeldts och Borgs nyorientering fick partiet leda regeringen inte bara en utan två mandatperioder. Att inte avskaffa Lagen om anställningsskydd (LAS) framstod som ett billigt pris för att ta över och behålla makten.

Efter valnederlaget 2014 väger det argumentet lättare. Till och med Anders Borg, nu på väg att bli arbetsgivarrepresentant,  talar om att det är dags att ändra turordningsreglerna.

LAS är en viktig symbolfrågan för borgerligheten och arbetsgivarna. Men den har i realiteten liten, om ens någon,  betydelse för arbetslösheten. Den är framför allt en maktfråga. Kanske kommer Kinberg Batra att påminna Borg om hans egna argument. Enligt Borg skulle ju politiken vara forskningsbaserad. Och han brukade säga att det inte finns något forskningsstöd för att det blir fler jobb om man river upp LAS. Möjligen skulle fler unga bli anställda men i gengäld skulle fler äldre sägas upp.

I realiteten har den moderatledda regeringen luckrat upp arbetsrätten med mindre symboltyngda metoder, bland annat genom att göra det lättare att visstidsanställa och provanställa. Återstår att se om Kinberg Batra orkar hålla fast vid den linjen.

Liknande m-classic-symbolik finns kring militärpolitiken och skattepolitiken.

Migrationspolitiken blir det svåraste balansnumret för den nya M-ledaren. Hon ska utan att låtsas om det överge företrädarens  liberala invandringspolitik. Sannolikt genom att skärpa villkoren för nyanlända och ställa hårdare krav på arbete och försörjning. Och kalla det integrationspolitik i stället för invandringspolitik.

I just migrationsfrågan blir det också en utmaning för Kinberg Batra att hålla ihop allianspartierna. Kristdemokraterna har redan visat att de vill minska invandringen och kommer säkert att få mothugg inte minst från centerhåll.

Centern kommer, med liberala argument som liknar Reinfeldts och Kinberg Batras egna, att hävda att det viktiga är att göra det lättare för nyanlända att få bostäder och jobb. Inte att begränsa själva invandringen. Frågan är vilken som blir Alliansens linje. Detta avgörs i hög grad av den nya moderatledarens politiska förmåga. 

Relaterat

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".