forskare al-qaida is frankrike gisslan terror charlie hebdo
Foto: TT

Expert: Därför talade terroristerna med TV

"De kan ha varit så pass trötta att de blandat ihop"
1:58 min

Att två av gisslantagarna igår mitt under rådande gisslandrama valde att tala med fransk tv är inget unikt, säger terrorismforskaren Hans Brun. Den ene sade sig företräda IS, medan Chérif Kouachi sa att terrordådet finansierats av al-Qaida i Jemen.

– Terrorism är i grunden kommunikation och marknadsföring av ett visst budskap. Att meddela sig på det här sättet är fullt logiskt, och det förstärker ännu mer den handling som man har begått, säger Hans Brun, forskare i kontra-terrorism vid Kings College i London och försvarshögskolan i Stockholm.

Baader-Meinhof-ligan, den västtyska terroristgruppen (RAF) utnyttjade media genom att skicka kommunikéer, vilket även irländska IRA och palestinska grupper gjort. Att terrorister väljer att ta kontakt på det här sättet är långt ifrån unikt, menar forskaren.

– Det är tvärtom, det är det som är terrorism, säger Hans Brun.

Amedy Coulibaly, mannen som tog gisslan i den judiska mataffären och som dagen efter terrorattacken mot Charlie Hebdo sköt ihjäl en polis, sade sig företräda Islamiska staten när han ringde in till franska kanalen BFM TV. Han sa även att han samarbetat med bröderna inför attacken mot Charlie Hebdo.

Chérif Kouachi, den ena av bröderna som genomförde terrorattacken mot satirtidningen, talade även han med BFM TV. Han sade sig vara finansierad av al-Qaida i Jemen. Att de två gisslantagarna, som tros ha samröre, nämner två olika organisationer tycker Hans Brun inte är särskilt konstigt.

– Gränsen mellan IS och al-Qaida är inte rakbladsvass. Vissa personer har bytt sida och vissa personer har kontakt med varandra på ett personligt plan. Så det är fullt möjligt att de haft kontakt med personer som haft kontakt med al-Qaida på den arabiska halvön. Eller så har de helt enkelt varit så pass trötta och nednötta att man börjat blanda ihop saker och ting.

Men kan man vara så trött att man blandar ihop IS och al-Qaida?

– Det beror på lite grann hur pass mycket man egentligen har arbetat för den här organisation. Den här fraktionen av al-Qaida på den arabiska halvön har i vissa fall ganska nära kontakt med IS, säger Hans Brun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".