Foto: Claus Gertsen/Scanpix
Foto: Claus Gertsen/Scanpix

Allt fler under 40 saknar körkort

"Ganska stor del förklaras av en mycket större utlandsfödda"
1:37 min

En allt större andel 40-åringar i Sverige saknar körkort - men främst bland utrikes födda. Det visar en studie från Kungliga Tekniska Högskolan.

– Det finns en viss tendens till minskat körkortinnehav men en ganska stor del förklaras av en mycket större utlandsfödda, säger Per Kågeson, pensionerad professor i miljösystemanalys med inriktning på transporter vid KTH, som ligger bakom studien.

Under de senaste trettio åren har vi i Sverige tagit körkort allt senare i livet, det visar den studie som Per Kågeson har gjort.

Dessutom är det sex procent färre 40-åringar i dag som har körkort, men det beror till stor del på att personer som är födda i andra länder inte lika ofta tar körkort som svenskfödda.

– Vi har haft en mycket större invandring de senaste åren jämfört med för 30 år sen så att tar man med alla nya svenskar så får man en betydligt större skillnad mellan den förra generationen och den nuvarande, säger Kågeson till Ekot.

Sameer Karimi, som inte är född i Sverige, tror att det finns många anledningar till att invandrare mer sällan tar körkort.

– Brist på språket, många har inte kört bil innan. Eller när de körde bil i hemlandet var det andra regler, då klarar man inte provet, säger han.

Enligt Per Kågeson kan färre körkort i yngre åldrar också bero på att fler i dag bor i städer med bra kollektivtrafik.

Dessutom har det blivit allt dyrare att ta körkort och ungdomsarbetslösheten har ökat. Sameer Karimi tog körkort när han var 18.

– Om man söker jobb överallt behöver man körkort just nu. Det är nödvändigt, man ska ha det.

Har du behövt det?

– Faktiskt. På jobbet behöver jag det ofta för att vi kör ganska ofta bil. Jag jobbar i en servicebostad i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".